Redateljica 'Dnevnika Diane Budisavljević' uvrštena u prestižni europski odabir filmskih autorica

Film je u kinima dosad gledalo više od 26 tisuća ljudi

Redateljica “Dnevnika Diane Budisavljević” Dana Budisavljević uvrštena je među 50 redateljica kojima je posvećeno prvo izdanje publikacije “Zlatni album – redateljice” koprodukcijskog fonda Vijeća Europe, Eurimagesa, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Osim “Dnevnika Diane Budisavljević” u publikaciju je uvrštena i hrvatska manjinska koprodukcija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.

“Podrška Eurimagesa bila nam je ključna za realizaciju filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, kao i podrške filmskih centara Hrvatske, Slovenije i Srbije čime smo uopće stekli uvjete da se natječemo za sredstva Eurimagesa. Eurimages snažno potiče ravnopravnost spolova u filmskoj industriji tako da i ovaj Zlatni album vidim kao korak prema boljoj vidljivosti autorica na europskoj filmskoj sceni”, rekla je tim povodom redateljica Dana Budisavljević, dodavši da joj je uvrštavanje u Zlatni album poticaj da se što prije primi rada na novom projektu.

Značajna afirmacija filmskih autorica

“Posebna zahvala ide Sanji Ravlić, bivšoj predsjednici radne grupe za ravnopravnost spolova pri Eurimagesu koja je i u radu HAVC-a inzistirala na implementaciji dobrih praksi pa danas u hrva tskom filmu imamo značajniju afirmaciju filmskih autorica”, istaknula je.

“Film Dane Budisavljević” jedan je od 50 naslova koje potpisuju žene uvrštenih u prvo izdanje Zlatnog albuma koprodukcijskog fonda Eurimages. Kako je navedeno u spomenutoj publikaciji, Eurimages je posljednjih 20 godina podržao 300 filmova redateljica, ističe HAVC.

Među 50 filmskih autorica uvrštenih u publikaciju je i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Makedonije, čiji je dugometražni film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), prošle godine osvojio i prestižnu Nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament.

“Filmovi u publikaciji ‘Zlatni album – redateljice’ predstavljaju raznolikost ženskog talenta u državama članicama Eurimagesa. Oni svjedoče o predanosti fonda Eurimages da potiče međunarodne suradnje i kulturne raznolikosti preko nacionalnih granica. Poboljšanje vidljivosti redateljica ključno je sredstvo za promicanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji i jedan od ciljeva Strategije ravnopravnosti spolova Fonda”, dodaje se u priopćenju.

Pogledalo ga je 26 tisuća gledatelja

U izboru filmova uvrštenih u publikaciju sudjelovala je i Sanja Ravlić. “Publikacija Zlatni album dobar je primjer pionirskog rada Eurimagesa na području rodne ravnopravnosti u europskom filmu. Sve je počelo 2013. godine osnivanjem radne skupine za rodnu ravnopravnost čiji je Hrvatska bila član od samog početka. Cilj Zlatnog albuma je približiti publici raznolikost i bogatstvo talenta filmskih autorica, među kojima je i Dana Budisavljević i njen film ‘Dnevnik Diane Budisavljević'”, rekla je Ravlić.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions.

Od premijere na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio čak šest nagrada, film je prikazan na nizu međunarodnih festivala, a u domaćim kinima pogledalo ga je 26.642 gledatelja.

Redateljici Dani Budisavljević uručena je i godišnja nagrada Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti, a nedavno joj je pripala i Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudska prava “Krunoslav Sukić” koju dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.