Rodinova skupltura koja je ukradena prije 24 godine na Beverly Hillsu konačno je pronađena u Londonu

Pljačkaši su tad odnijeli umjetnine u vrijednosti od milijun dolara

Skulptura Augustea Rodina, koja je ukradena prije gotovo 25 godina u velikoj pljački na Beverly Hillsu u kojoj su nestala djela vrijedna milijun dolara, konačno je locirana u Londonu. Do te legendarne pljačke došlo je 1991. godine zahvaljujuči članu kućnog osoblja jednog poznatog američkog kolekcionara umjetnosti. On se u nekom baru hvalio bogatstvo svog šefa, nakon čega su mu prišli lopovi i ponudili mu 5 tisuća dolara u zamjenu za kopiju kućnih ključeva.

Vrijednost te Rodinove brončane skuplture, naziva “Young Girl With Serpent”, procjenjuje se na 100 tisuća dolara. U toj pljački nestalo je još Rodinovih djela, kao što je skulptura “The Eternal Spring” i skica njegova najpoznatijeg rada “Poljubac”. Ti radovi i sve ostalo što je ukradeno i dalje se smatra nestalim.

Lopovi su tada imali neograničen pristup kući jer je vlasnik bio odsutan nekoliko tjedana, tako da su se oni u nekoliko navrata vraćali dok nisu odnijeli apsolutno sve primjerke iz njegove bogate kolekcije. Pokradeni kolekcionar je nakon povratka u opljačkanu kuću rekao kako je izgledala kao da je pogodio potres.

Njegov zaposlenik je tada pobjegao iz grada, a policija ga je locirala 6 mjeseci kasnije u Miamiju. Spomenuti neimenovani kolekcionar, koji je danas u 80-ima, izjavio je kako je presretan nakon što je ova Rodinova skulptura otkrivena u nekoj londonskoj aukcijskoj kući, iako nije poznato kako se tamo našla.