Sjajni prvi film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat uvršten je u program filmskog festivala u Veneciji

Pridružila se podužem popisu etabliranih svjetskih redatelja

Još jedan veliki uspjeh hrvatskog filma! Dugometražni debitantski igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat upravo je uvršten u Dane autora, (Giornate degli autori) program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna u toj talijanskoj turističkoj meki.

Ovaj program pokrenut je 2004. godine, po uzoru na Petnaest dana autora u Cannesu, te selektira iz svjetske i europske produkcije filmove koji odišu inovativnošću i svježinom. Do sada su u toj selekciji prikazivani filmovi etabliranih autora, poput Fatiha Akina, Kima Ki- duka, Jafara Panahija, ili iz regije Danisa Tanovića i Gorana Paskaljevića.

Jušić se ovime pridružila renomiranoj listi hrvatskih redatelja

Hana Jušić time se uvrstila na listu hrvatskih filmskih redatelja, poput Ognjena Sviličića, Vinka Brešana, Zrinka Ogreste, Dalibora Matanića i Dubravke Turić koji posljednjih nekoliko godina ulaze na najznačajnije filmske festivale (Cannes, Berlin, Venecija…), što je za jednu debitanticu u dugometražnoj igranoj formi još senzacionalniji uspjeh.

A treću godinu zaredom, nakon što je predlani tamo bio Ognjen Sviličić s Takva su pravila, a lani trijumfirala debitantica Dubravka Turić s Belladonom u kategoriji kratkometražnog filma, hrvatski film je prisutan u Veneciji.

Autorica istančanog senzibiliteta

Bilo mi je žao što filma Hane Jušić nema ni na ovoljetnoj Puli, ni u Sarajevu, no vijest o uvrštenju na venecijansku Mostru značajnija je za ovu mladu autoricu, ali i hrvatsku kinematografiju, u ovom trenutku od bilo koje druge vijesti.

Autorica je to istančanog senzibiliteta, koja je zadnjih pet godina navještavala veliki talent kratkim igranim filmovima: Pametnice, Terarij, Zimica, Rođendan (iz projekta Kratki spojevi s Dariom Juričanom, Andrijom Mardešićem i Sonjom Tarokić), Da je kuća dobra i vuk bi je imao, uz sudjelovanje u omnibusu Transmania, koji će premijerno biti prikazan na skorašnjem Sarajevo film festivalu.

Ne gledaj mi u pijat urbana je priča o djevojci unutar jedne dalmatinske disfunkcionalne obitelji, koju čine dominantni, teško bolesni otac, neodgovorna majka i usporeni brat, s kojima se glavna junakinja svakodevno nosi na svoj način. Film je snimljen prošle jeseni u Šibeniku.

Posve netipičan cast

Posve je netipičan cast koji je Jušićka okupila na svom dugom prvijencu, tim više što je naslovnu ulogu djevojke Marijane dodijelila Miji Petričević, filmskom naturščiku, po profesiji arhitektica, koja je ovaj izlet na film doživjela kao kreativni izazov.

Ulogu oca tumači Zlatko Burić, odličan karakteran glumac osječkih korijena, specifične fizionomije i velike karijere u danskom kazalištu i na filmu. Posljednjih godina imao je nekoliko izleta na domaći film, u omnibusu Zagrebačke priče i Koscu Zvonimira Jurića, te seriji Patrola na cesti.

Scena iz debitanskog filma Ne gledaj mi u pjat Hane
Scena iz debitanskog filma Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić

Dramskom ulogom majke debitira na velikom ekranu splitska kazališna glumica i komičarka Arijana Čulina i sudeći po traileru napravila je odličan posao, dok ulogu brata tumači sve na filmu prisutniji Nikša Marinović.

Film je iskren i drago mi je što ga je netko prepoznao

Kako Hana Jušić trenutno ne daje intervjue uživo, s tim da će ga u augustu, obećala je, Telegram, ekskluzivno, ipak imati, citiraću njezinu izjavu iz press materijala:

“Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji, koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali u sebi nosi prikrivenu snagu. Njezina obitelj je, pak, nastala iz mog imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova, a kao pozadina priče nalazi se Šibenik, sa svojim specifičnim mentalitetom. Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog”.

Film u domaća kina dolazi krajem godine

Veliki je ovo uspjeh i za najuspješniju hrvatsku filmsku producenticu Ankicu Tilić iz Kinorame, koja poslije megauspjeha Zvizdana u Cannesu, sad ulazi s filmom i u Veneciju. “Osim Hanine izuzetne autorske svježine i svježeg pristupa, razlog poziva u Veneciju i nevjerojatno snažan postav naših glumaca , koji su zaista ostvarili izvrsne uloge“, promišlja producentica.

Direktorica fotografije je Jana Plećaš, dok montažu potpisuje Jan Klemsche. Film je rađen u danskoj koprodukciji, a njegovom nastanku pomogli su i HRT, HAVC, Danski filmski institut i Eurimages.

Scena iz debitanskog filma Ne gledaj mi u pjat Hane
Scena iz debitanskog filma Ne gledaj mi u pijat Hane

Planirano je da će do kraja godine i hrvatska publika imati prilike provjeriti u čemu je tajna sad već sigurnog europskog uspjeha Hane Jušić, ove 33-godišnje zgodne i uspješne redateljice koja se s ovim filmom Ne gledaj mi u pijat (Quit staring at my plate) vratila, tematski, svojim korijenima, u rodni Šibenik .