Skandal u HNK Split. Intendantu Bilandžiću odbijen izvještaj za prošlu godinu, ravnateljica Opere odlazi iz kazališta

Kazališno vijeće zamjera intendantu da je sredstva trošio nenamjenski i da je godinu završio u minusu od 800 tisuća eura

FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split Vicko Bilandžić na korak je do smjene. Naime, na sjednici Kazališnog vijeća održanoj 28. veljače nije prihvaćeno njegovo izvješće o radu za 2023. godinu, uključujući financijski i programski izvještaj. Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je priložio više od 80 stranica ispunjenih tablicama i računima, bez jasnih obrazloženja. Vijeće mu zamjera da je sredstva trošio nenamjenski i da je godinu završio u minusu od 800 tisuća eura, kao i da je “spojio” račune sezone i Splitskog ljeta koji moraju biti odvojeni.

Ranije se odbijenim izvješćima i sudbinom intendanata u takvim situacijama bavilo Gradsko vijeće, no prema novom Zakonu o kazalištu, slučaj Vicka Bilandžića preuzet će gradonačelnik Ivica Puljak. Intendant Bilandžić “mandat nema potrebu staviti na raspolaganje”, ali je za Hinu izjavio i da će u vezi toga poštovati odluku gradonačelnika “ma kakva ona bude”. Gradonačelnik Puljak je, komentirajući odluku Kazališnog vijeća, kratko rekao kako će analizirati situaciju u HNK Split i donijeti odluku.

Istovremeno, iz splitskog HNK-a odlazi i ravnateljica Opere Ivana Srbljan, koja je potpisala sporazumni raskid ugovora o radu, naglasivši kako su u pitanju “osobni razlozi” te da njena odluka nije povezana s jučerašnjom sjednicom Kazališnog vijeća.

Inače, Vicko Bilandžić je na toj funkciji osam mjeseci, od 1. srpnja prošle godine.

‘Sanirani su svi minusi’

Komentirajući odluku Kazališnog vijeća, kojom nije prihvaćeno njegovo izvješće za prošlu godinu, Bilandžić je rekao da su prihodi od ulaznica u drugoj polovini 2023., od kada je on na dužnosti, za 121 posto odnosno 279.093 eura veći nego u istom razdoblju godinu ranije, a gledatelja je bilo 84 posto više.

“Prilikom preuzimanja dužnosti 1. srpnja 2023., HNK Split je imao 442.115,24 eura manjka. Dobrim poslovanjem do kraja 2023. sanirani su svi minusi, a još očekujemo viškove iz prošle godine u iznosu od preko 300.000 eura koje ćemo investirati u najhitnije infrastrukturne potrebe kazališta. Eto, takvi rezultati nisu dovoljni Kazališnom vijeću, dakle moramo biti i bolji”, ustvrdio je Bilandžić za Hinu, dodajući i kako je odnos kazališta s gradonačelnikom i gradskim službama odličan.

“Komunikacija je jasna i transparentna. Takva podrška grada Splita, našeg osnivača, nam je i omogućila rekordno poslovanje”, rekao je Bilandžić.