Dinko Bogdanić nakon prilično dugog natezanja i službeno odlazi s mjesta ravnatelja splitskog Baleta

Presudilo mu je to što je u čak dva navrata vrijeđao splitske balerine

Dinko Bogdanić
FOTO: foto saša ćetković

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća objavljeno je danas da će Dinko Bogdanić, v.d. ravnatelja Baleta splitskog HNK-a, biti razriješen s dužnosti. Kao razlog razješenja navodi se njegovo neprimjereno ponašanje prema balerinama. One su ga, naime, u čak dva navrata u posljednjih nešto više od pola godine prijavljivale zbog vrijeđanja. Bogdanić će, navodno, biti umirovljen.

“Kazališno vijeće HNK Split prošlog je tjedna donijelo odluku kojom se podržava prijedlog intendanta ove kazališne kuće Gorana Golovka da se Bogdanića razriješi”, rekao je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević odgovarajući na vijećničko pitanje Ljubice Vrdoljak (HDZ) kada će Bogdanić biti udaljen iz splitskog HNK, prenosi hina.

HDZ-ova zastupnica Bogdanića je nazvala zlostavljačem te poručila da grad očito neće poduzimati ništa dok netko zbog njega ne izgubi glavu. Aktualni splitski gradonačelnik uzvratio je pak da će grad rasvjetliiti Bogdanićev slučaj te da će njegovo razrješenje potpisati zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća Željko Mataljek čim se vrati s puta.

Sve je počelo još u siječnju vrijeđanjem rumunjske balerine

Bogdanić se u siječnju našao pod povećalom javnosti zbog optužbi koje je protiv njega iznijela rumunjska balerina Alexandra Bertea. Ona je tad tvrdila da ju je Bogdanić verbalno napao i grubo izvrijeđao. No Bogdanić je, unatoč zahtjevima za njegovu smjenu Radničkog vijeća i Sindikata zaposlenih u kulturi, ostao na svojoj poziciji. Tu aferu pokušao je objasniti našem novinaru Borisu Homovcu.

Nakon tog incidenta rumunjska balerina napustila je splitsko kazalište, stvari su se nakratko primirile. Iako je Bogdanić još u siječnju tvrdio da uživa potporu intendanta Golovka i Kazališnog vijeća, očito je da negativna energija, o kojoj je govorio u Telegramu, ipak nije otišla.

Bogdanić je u svibnju ponovno izgubio živce

No, stvari su se dodatno zakomplicirale kad je Bogdnanić u svibnju ponovno prijavljen zbog identičnog slučaja. Tad ga je prijavila balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Goran Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića.

Vijeće je na intendantovu odluku reagiralo tako što je zatražilo očitovanje Ministarstva kulture koje pak pozvalo sve dionike da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća.

Bogdanić je već 2000-ih osuđen zbog vrijeđanja balerine

Nezadovoljna takvim razvojem situacije, Inge Tomić Koludrović podnijela je tadao stavku na svoju dužnost predsjednice Kazališnog vijeća. Radničko vijeće splitskoga HNK uputilo je jučer gradonačelniku Baldasaru i gradskim vijećnicima dopis u kojemu su zatražili hitno razrješenje Bogdanića i Kazališnog vijeća. Upozorili su na sve lošije stanje u splitskom Baletu za što su direktno optužili Dinka Bogdanića.

Zanimljivo je da su se Bogdaniću slični incidenti s balerinama već i ranih 2000-ih. Tad ga je, naime, balerina Nikola Katić Bosnar tužila zbog nasilnog ponašanja i uvreda koje su balerine iz ansambla zagrebačkog Baleta morale podnositi. Sud je Bogdanića proglasio krivim, a zlostavljanoj balerini isplaćena je odšteta od 40 tisuća kuna.