Slike čuvenog umjetnika koji je umro '88. prodavane su za milijune. Sad je aukcionist priznao da su plagijati

Inzistirao je da su slike s potpisom Basquiata autentične, ali sad ga čeka pet godina zatvora

A gallery assistant poses with US artist Jean-Michel Basquiat's "Warrior" at Sotheby's auction house in central London on June 14, 2012.  The piece has an estimated value of 500,000 - 700,000 GBP (777,000 - 1 million USD)  and is due to be sold at it's forthcoming sale of Impressionist & Modern Art and Contemporary Art sale on June 19, 2012. AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo by LEON NEAL / AFP)
FOTO: AFP

FBI je tijekom ljeta zaplijenio 25 slika, navodnog autora Jean Michael Basquiata, iz Muzeja umjetnosti u Orlandu. Basquiat je čuveni neoekspresionist iz New Yorka koji je umro 1988. godine, u dobi od 27 godina. Danas je jedan od najtraženijih američkih umjetnika, a 2017. godine jedna njegova slika prodana je za 110 milijuna dolara i postala je jedno od najskupljih predmeta američke umjetnosti ikada prodanih na aukciji, piše The New York Times.

Bivši aukcionar Michael Barzman priznao je da je lagao o porijeklu zaplijenjenih slika. Priča se kotura već više od godine dana, od izlaganja slika u Muzeju umjetnosti u Orlandu početkom 2022. godine do iznenadne FBI-eve racije pred zapanjenim posjetiteljima muzeja prošlog lipnja.

Dizajn koji se još nije koristio

Barzman i njegov pomagač koji se spominje samo inicijalima J.F., isprva su tvrdili da su slike našli u skladišnom ormariću u vlasništvu jednog televizijskog pisca, pa su ga kupili čim je vlasnik prestao plaćati najam, te počeli prodavati sadržaj ormarića.

Slike su izazvale veliku buku i sumnje u autentičnost. A malo je stručnjaka bilo spremno javno izreći konačan sud. Times je kontaktirao Sotheby’s i nekoliko stručnjaka ali priču koju su objavili u veljači nitko nije želio komentirati.

Trag koji je izazvao sumnju bilo je umjetničko djelo naslikano na kartonu koji je imao tekst “Ovdje poravnajte vrh FedExove naljepnice za otpremu”. No, taj dizajn počeo se koristit tek šest godina nakon Basquiatove smrti.

Originali vrijedni milijune

Plagijator J.F. je stvarao slike ponekad u pet minuta, ne potrošivši nikad više od 30 minuta na neku sliku, a onda ih je davao Barzanu da ih prodaje na eBayu. Da bi izgledale autentičnije, držali su ih vani. Aaron De Groft, bivši glavni izvršni direktor Muzeja umjetnosti u Orlandu inzistirao je za Times 2022. godine da su slike autentične.

Da su autentične, slike bi vrijedile desetke milijuna dolara. Nakon racije, Associated Press je izvijestio da su se De Groft i muzej razišli iako nije jasno da li je otpušten ili je otišao svojevoljno. Navodno je poslao agresivne poruke stručnjakinji koja je tražila da je se ne povezuje s izložbom.

Mjesecima je Barzman poricao da je uključen u ovu operaciju, a sada je odlučio priznati krivnju. Čeka ga pet godina zatvora za davanje lažnih izjava vladinoj agenciji.