Golema slika Andyja Warhola, jedno od najradikalnijih djela 20. stoljeća, ide na aukciju

Očekuje se da će White Car Crash 19 times postići cijenu od 80 milijuna dolara

American pop artist and filmaker Andy Warhol signs copies of his book "From A t B and back again" in London, November 1975. (Photo by AP / AFP)
FOTO: AFP

Za dva tjedna na aukciji u New Yorku naći će se ogromna slika pop umjetnika Andyja Warhola. Sliku Bijela katastrofa (White Car Crash 19 times) nudi aukcijska kuća Sotheby’s i očekuje se da će postići cijenu od oko 80 milijuna dolara. Slika je dimenzija 3,6 puta 1,8 metara i jedan je od najvećih panela iz Warholove serije Smrt i katastrofa koju je stvorio kao meditaciju o svojoj opsjednutošću smrtnošću. Posljednji puta komad iz ove serije prodan je za 105 milijuna dolara 2013. godine.

Bijela katastrofa iz 1963. godine je jedno od najradikalnijih i najjezivijih umjetničkih ostvarenja dvadesetog stoljeća, piše Sotheby’s. Warhol je rad temeljio na jezivoj fotografiji objavljenoj u Newsweeku u lipnju 1963. godine, piše Artnet. Ali umjetnikov cilj nije bio samo šokirati gledatelje užasnom slikom ili izazvati užas ili tugu, pokušavao je istražiti načine na koje postajemo desenzibilizirani za nasilje kroz opetovanu izloženost.

Najdirljivija Warholova slika

“Ove slike katastrofe ne znače da Andy uživa u tragedijama, ovo je Andy koji sjedi u središtu oluje, jedina nepomična osoba među katastrofama, smrti i užasom”, rekao je povjesničar umjetnosti John Richardson u intervjuu. “I zato su po mome mišljenju, ove slike najdirljivije i najsnažnije od svih Andyjevih slika”. Djelo se sastoji od 19 oštrih crno-bijelih sitotisaka poredanih po dva i tri, koje se uzdižu na blještavo bijelome platnu. Stručnjaci pretpostavljaju da bi djelo trebalo evocirati religijsku umjetnost.

Warhola je odgojila duboko religiozna majka. Redovito su išli u crkvu, a Warhol je platio nećakov studij za svećenika. Redovno se ispovijedao, morao je moliti 10 Zdravo Marija, 20 Ave Maria, a sve to odražava način na koji se njegove slike ponavljaju. Ovo nije prvi Warhol na prodaji ove godine. U svibnju je slika iz serije Plava Marilyn postigla cijenu od 195 milijuna dolara, što je najviša cijena za koju je neko američko umjetničko djelo ikada prodano.