Snima se film o čuvenom dvoboju između Forda i Ferrarija u utrci 24 sata Le Mansa

Film će prikazati priču nastanka legendarnog Forda GT40

FOTO: Ford Motor Company promo

James Mangold, redatelj Logana za koji je napisao i scenarij kojim je osvojio nominaciju za Oscara, snima film o legendarnom dvoboju između Forda i Ferrarija, javlja Variety. Film će se fokusirati na Fordove i Ferrarijeve dizajnere u njihovoj utrci da stvore najbrži cestovni trkaći automobil za prestižnu utrku 24 sata Le Mansa.

Zasnovan na istinitoj priči, film će pratiti ekscentričan i odlučan tim američkih dizajnera predvođenih vizionarom automoto industrije Carrollom Shelbyjem i njegovim vozačem britanskog porijekla Kenom Milesom.

Film će se baviti nastankom automobilske legende

Spomenuti dvojac dobiva zadatak od Henryja Forda II, najstarijeg unuka Henryja Forda koji je osnovao poznatu automobilsku kompaniju pod svojim imenom, da naprave auto koji će pobijediti Ferrarija na utrci 24 sata Le Mansa 1966. Ferrari je u to vrijeme pobjeđivao na 24-satnoj utrci u Le Mansu šest godina za redom.

Fordovi dizajneri su sklopili dogovor s britanskom Lola Cars kompanijom, a na temelju šasije njihovog Lola Mk6 su stvorili Fordov GT40, nazvan tako jer je visina krova iznosila samo 40 inča, tj. tek centimetar više od jednog metra iznad asfalta. Ubacili su Fordov V8 motor tjuniran za utrke i dobili aerodinamičnu cestovnu raketu.

Mogli bi glumiti Christiana Balea i Matta Damona

GT40 je bio naručen za Le Mans utrku 1966. i ne samo da je pobijedio Ferrarija, nego je zauzeo prva tri mjesta. Nakon toga se GT40 pokazao nepobjedivim u 24-satnim utrkama i napokon je stao na kraj Ferrarijevoj dominaciji.

Zasad je naziv filma o sukobu Forda i Ferrarija još nepoznat. No zna se da su za scenarij zadužena braća Jez i John-Henry Butterworth, koji su ranije napisali scenarije za Fair Game i jedan od boljih SF-ova posljednjih godina Edge of Tomorrow s Tomom Cruizeom i Emily Blunt.

Producentski studio koji stoji iza filma je 20th Century Fox, a iako njihov glasnogovnornik nije potvrdio tko će glumiti u filmu, izvor blizak produkciji je izjavio da su izgledni Christian Bale u ulozi Kena Milesa te Matt Damon u ulozi Carolla Shelbyja, kako prenosi Variety.