Sprite za novu kampanju uzeo riječi poznatih repere, ali fanovi su dosta razočarani izborom

Zanimljivo je da ovo prva velika kompanija koja je počela raditi s hip hop izvođačima

NEW YORK, NY - OCTOBER 28: Singer/rapper Drake performs at Barclays Center on October 28, 2013 in New York City.   Stephen Lovekin/Getty Images/AFP
FOTO: AFP/AFP

Još 1986. Sprite je postao prvi mainstream brend koji je prepoznao kulturalnu važnost hip hopa, a i potencijal za zaradu u glazbi koja se tek razvijala. Tad su angažirali Kurtisa Blowa za TV reklamu koja se prikazivala u čitavoj Americi i u kojoj je ova legenda stare škole hip hopa odrepala promotivni tekst, što je špranca koju su kasnije eksploatirale i brojne druge kompanije.

1994. Sprite je pokrenuo kampanju “Obey Your Thirst” u kojoj su se tijekom godina pojavili brojni predstavnici zlatnog doba hip hopa kao što su A Tribe Called Quest, KRS-One, Grand Puba, Pete Rock & C.L. Smooth, Grandmaster Flash i Afrika Bambaataa. Usprkos tome što se tu radilo o očitoj eksploataciji ovog žanra u svrhu proširenja tržišta i dolaska do ciljane publike mladih, zanimljivo je što Sprite u to vrijeme nije angažirao niti jednog pretjerano komercijalnog glazbenika. Svi gore navedeni reperi uživaju maksimalno poštovanje fanova hip hopa i nikad nisu osporavani da su se glazbeno “prodali”.

“Obey Your Verse” je nastavak kampanje iz 1994. Ovoga puta priča je osmišljena tako da se na limenke stavljaju inspirirajući citati iz pjesama bivših i sadašnjih rap superzvijezda; Notorious B.I.G.-a, Rakima, Nasa i Drakea. Sprite očito i dalje drži do kriterija koje postavili u 90-ima, i za novu kampanju su ponovno birali one izvođače koji su znatno unaprijedili ovu glazbu i kulturu.

sprite cans hq

“Sprite prepoznaje i poštuje moć hip hopa od njegovih prvih dana, i zato je ta glazba esencijalni dio našeg brenda već desetljećima. Stavljanjem citata na naše proizvode odajemo počast sjajnim tekstopiscima i ikonama ovog žanra. Time smo dokazali da će Sprite zauvijek poštovati one glazbenike koji ostaju vjerni sebi i svom zvuku”, izjavila je potpredsjednica kompanije Kimberly Paige.

svi citati koji se pojavljuju na limenkama
svi citati koji se pojavljuju na limenkama