Stigla je peta sezona Vikinga; složili smo kratak vodič kroz ključne likove

Što su dosad napravili Ragnar i ekipa, koliko se to podudara s povijesnim činjenicama i što ih čeka

FOTO: YouTube

Dugo očekivana peta sezona superpopularne Historyjeve serije Vikinzi napokon stiže. Svjetska premijera je 29. studenoga, a domaća publika pretplaćena na streaming servis Pickbox moći će uvodnu sat i pol dugu pilot-epizodu pogledati u četvrtak 30. studenoga.

Serija je u dosadašnje četiri sezone skupila čak 11 nominacija za Primetime Emmyja, a gledatelji je vole od samog početka. Uspjeh serije ponajviše leži u pristupu i produkciji Historyja, kanala koji specijalizirao za povijesne dokumentarce, a Vikinzi su njihova prva igrana serija.

Serija se zasniva na stvarnim događajima i povijesnim osobama

History je uspješno isprepleo dramske događaje i vrlo upečatljive akcijske sekvence sa stvarnim povijesnim događajima i osobama. Naime, serija se zasniva na sagama o Ragnaru Lothbroku, koji od običnog farmera prerasta u jednog od najopjevanijeg skandinavskog heroja vikinškog doba. Dodatnu vrijednost seriji daje i autentičan seting; vikinška naselja su vjerne rekonstrukcije stvarnih vikinških sela iz tog vremena, kao i njihovi legendarni brodovi, te odjeća i oružje koji su vjerna replika vikinške opreme.

Naravno, serija si dopušta malo kreativne slobode pa se tako bazira na usmenoj predaji povijesti koja je zapisana tek 400-tinjak godina nakon što su se spomenuti događaji zapravo dogodili.

No, unatoč tome što svi detalji priče nisu jasno evidentirani, za većinu likova iz serije se zna da su zaista postojali kao stvarne osobe. Prije početka pete sezone, izvukli smo nekoliko stvari o ključnim likovima koji sigurno imati glavne uloge i u novoj sezoni. Moramo upozoriti one koji dosad nisu gledali Vikinge, nećemo moći izbjeći spoilere.

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel)

Ragnar Lothbrok glavni je lik cijele priče poznat iz nordijske mitologije i vikinških saga. Čvrstih povijesnih dokaza da je Ragnar zaista postojao zapravo nema, obzirom da se legenda o Ragnaru temelji na usmenoj predaji, pa su povijesničari razvili dvije teorije. Jedna kaže da je Ragnar zapravo zajedničko ime za nekoliko vikinških vladara pod kojim su objedinjeni njihovi zajednički pothvati, dok su drugi uvjerenja da je Ragnar bio stvarna povijesna osoba. Tvorci serije su se priklonili ovoj drugoj teoriji, koja Ragnara smatra vikinškim vođom koji je pokrenuo osvajanja britanskog otočja, a koja su započela 793. godine napadom na samostan Lindisfarne smještenom u tadašnje kraljevstvo Northumbria na samom sjeveru Velike Britanije.

Nakon uspjeha u bitkama diljem Velike Britanije, legenda kaže da se Ragnar prodro u ostatak Europe te da je s flotom od 120 brodova osvojio i opljačkao Pariz. Za vrijeme njegovih pohoda ključan lik prikazan u seriji je kršćanski svećenik Athelstan (George Blagden) pod čijim utjecajem je Ragnar navodno prešao na kršćanstvo.

History također spekulira o detaljima Ragnarove smrti. U seriji je prikazano kako se Ragnar predao kralju Northumbrije Ælli (u seriji ga glumi Ivan Kaye) koji ga je pogubio bacivši ga u jamu sa zmijama otrovnicama. Ragnarova smrt je bila poticaj njegovim sinovima da okupe dotad najveću vikinšku vojsku i krenu u pohod na Britaniju s ciljem da osvete vikinškog vođu. Iako je Ragnar ubijen krajem četvrte sezone, možemo očekivati nekoliko flashbackova obzirom da je i dalje glavni pokretač radnje serije.

Rollo (Clive Standen)

Rollo je Ragnarov ogromni i prevrtljivi brat koji se tijekom dosadašnjih sezona nekoliko puta svađao i mirio s Ragnarom. No, naposlijetku postaje toliko ljubomoran na svog brata da ga je u potpunosti izdao kad se preobratio na kršćanstvo i stao u obranu Pariza, organizirao obranu grada te poveo Parižane u borbu protiv svojih sunarodnjaka i Ragnara.

U stvarnosti je Rollo zapravo viking koji je postao prvi vladar Normandije i nije imao jasnih poveznica s Ragnarom Lothbrokom. No zapamćen je u povijesti kao prvi viking koji je uspostavio stalna naselja u Francuskoj duž obale rijeke Seine nakon što je tadašnji kralj Karlo III prepustio vikinzima područje od ušća Seine do današnjeg grada Rouena.

Lagertha (Katheryn Winnick)

Lagerthu upoznajemo u prvoj sezoni kao Ragnarovu ženu i majku njihove djece, Bjorna i Gyde. No Lagertha je daleko od tipične kućanice, vrlo je vješta kao ratnica što je dokazala u mnogim bitkama u kojima je predvodila vikinške napade.

No, nakon što se Ragnar zaljubi u kraljicu Aslaug, Lagertha ga napušta i postaje Earl Ingstad, starješina sela Hedeby gdje je svoju vladavinu uspostavila na prilično brutalan način, ubivši one koji su joj se suprotstavili, uključujući i bivšeg starješinu.

Nakon što Ragnara ubije kralj Ælla, Lagertha se osjeća pozvanom preuzeti vlast te se vraća u Kattegat. Ubija kraljicu Aslaug kako bi preuzela njezino mjesto vladarice Kattegata te započinje novo doba pod svojom vladavinom.

Bjorn Ironside (Alexander Ludwig)

Ragnarovog i Lagerthinog sina upoznali smo u prvim epizodama kao malog dječaka, koji je u međuvremenu izrastao u impresivnog ratnika i jednog od vikinških vojskovođa. Bjorn je odrastao ponosan na djela svojeg oca, ali istovremeno je rastrgan između lojalnosti prema njemu i osjećaju da se mora dokazati kao sin legendarnog vikinga.

S vremenom je zaradio poštovanje ostatka vikinga kroz svoje uspjehe u borbama, te je nakon Ragnarove smrti postao jedna od najcjenjenijih osoba Kattegata. U stvarnosti je Bjorn Ironside bio legendarni vođa vikinga koji ih je 860. odveo niz atlantsku obalu i oko Gibraltara u Sredozemno more gdje su napali Italiju i osvojili grad Pisu. Nakon nekoliko uspješnih pljačkaških pohoda diljem obala Italije i Sjeverne Afrike, Bjorn se vratio na sjever i postao jedan od legendarnih kraljeva Švedske.

Floki (Gustaf Skarsgård)

Kroz cijelu seriju se provlači tema isprepletenosti ljubavi i izdaje, a najbolje ju utjelovljuje lik Flokija. Floki toliko voli Ragnara da njegov odnos prema svom prijatelju i vođi graniči sa zaljubljenosti, koja ga dosta često dovodi do iracionalnih radnji. Kao i ostali likovi u seriji, nekoliko puta je izdao Ragnara, a na put bez povratka je krenuo kad je u napadu ljubomore ubio Athelstana, kršćanskog svećenika koji je preobratio Ragnara na kršćanstvo i postao mu blizak prijatelj.

Nakon tog događaja, Floki biva izvrgnut ruglu i mučenju, no naposlijetku dobiva oprost od Ragnara, koji shvaća da mu je Floki potreban. Naime, Floki je vrhunski inženjer i majstor u građenju brodova, a upravo njegov dizajn novog broda je Ragnaru omogućio da otplovi skroz do Engleske i dalje.

Floki je bez sumnje najekscentričniji lik u seriji koji svojim na momente luđačkim ispadima potvrđuje vlastite tvrdnje da je potomak Lokija, nordijskog božanstva nepodopština i spletki.

Ivar the Boneless (Alex Høgh)

Ivar je najmlađi od četvorice sinova Ragnara i kraljice Aslaug. Rođen je s deformacijom stopala, zbog čega je isprva Ragnar odlučio da s takvim invaliditetom ne može preživjeti te ga je odlučio sam ubiti. No ipak se smilovao u zadnji čas, nakon čega je Ivar rastao pod majčinom brigom, koja ga je prilično razmazila.

Kasnije je brigu o Ivaru preuzeo Floki, nakon što ga je Aslaug zamolila da ga poduči o svijetu vikinških bogova (između redaka se dalo iščitati da traži od Flokija da nauči Ivara da zamrzi kršćanstvo). Iako fizički zakinut, Ivar je razvio zajedljivi i agresivni karakter koji će mu odrediti daljnji život, a glavna motivacijska sila mu je respekt koji osjeća prema ocu.

U novoj sezoni ćemo ga gledati kako vodi vojsku vikinga u pohod na Englesku kako bi osvetio smrt svoga oca. U stvarnosti Ivar Ragnarsson, poznat i kao Ivar Bez Kostiju, bio je vikinški vođa koji je patio od nepoznate bolesti kostiju. To ga nije spriječilo da bude okrutan osvajač, te je 865. zajedno s braćom Ubbeom i Halfdanom oformio tzv. Veliku pogansku vojsku kojom je najprije osvojio tadašnju Istočnu Angliju, a zatim napao i Northumbriju te osvojio glavni grad York. Ondje je na brutalan način dao pogubiti kralja Ællu kojeg je smatrao odgovornim za smrt svog oca.

Što nas sve očekuje u petoj sezoni?

Ono što je zajedničko četvrtoj i petoj sezoni jest fokus na Ragnarovoj obitelji, no u petoj ih sezoni zatičemo razjedinjene, zaraćene i posvađane. Dva brata kreću svaki na svoju stranu svijeta i nastoje osvojiti što veći teritorij: jedan odlazi do Mediterana i Tunisa, drugi do Islanda. Širenje na nova geografska područja svakako je jedan od lajtmotiva pete sezone, no nove lokacije snimanja nipošto nisu dio kreativnog procesa, već su spojene sa stvarnim događajima.

“Vikinški je utjecaj dosegnuo toliko puno mjesta! Zamislite koliko su te vikinške kraljevine bile male, a koliki su utjecaj imale na svijet! Ako postoji nešto što se dogodilo kroz povijest, svakako želim to iskoristiti u svojim serijama, a to i radim s Vikinzima”, izjavio je Michael Hirst, tvorac i scenarist serije. Dodao je da će nova sezona ponovno pozabaviti s idejom političke privrženosti, sklapanjem i kršenjem savezničkih ugovora, ali i donijeti nadnaravne elemente u obliku viđenja nordijskih bogova.