Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Kultura

Kultura Stigle nominacije za Oscare, komedija 'Sve u isto vrijeme' ima ih čak 11

Dodjela će se održati 12. ožujka, a ceremoniju će voditi Jimmy Kimmel

LOS ANGELES, CALIFORNIA - JANUARY 15: (L-R) Shirley Kurata, Harry Shum Jr., Zak Stoltz, Ke Huy Quan, Paul Rogers, Jonathan Wang, Daniel Scheinert, Daniel Kwan, Jon Read, and Stephanie Hsu accept the Best Picture award for "Everything Everywhere All at Once" onstage during the 28th Annual Critics Choice Awards at Fairmont Century Plaza on January 15, 2023 in Los Angeles, California.   Kevin Winter/Getty Images for Critics Choice Association/AFP (Photo by KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Čak 10 filmova nominirano je za Oscara u kategoriji za najbolji film, a znanstveno fantastična komedija “Sve u isto vrijeme” predvodi s 11 nominacija.

Nominaciju za najbolji film osvojilo je rekordnih 10 filmova: “Na Zapadu ništa novo”, “Avatar: Put vode”, “The Banshees of Inisherin”, “Elvis”, “Sve u isto vrijeme”, “Fabelmanovi”, “Tar”, “Top Gun: Maverick”, “Triangle of Sadness” i “Women Talking”.

Po redosljedu najviše nominacija, slijede “Na Zapadu ništa novo” i “The Banshees of Inisherin” s devet, a “Elvis” ima osam nominacija. Što se tiče glumačkih ostvarenja, Austin Butler nominiran je za najboljeg glumca za utjelovljenje rock legende Elvisa Presleyja.

Nominacija za ulogu Marilyn Monroe

Nominaciju je zaradio i Colin Farrell koji je glumio farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u filmu “The Banshees of Inisherin”. Obojica su ovog mjeseca već osvojili Zlatni globus za svoje uloge u tim filmovima.

Nominaciju za najboljeg glumca osvojili su još Brendan Fraser (“Kit”), Paul Mescal (“Aftersun”) i Bill Nighy (“Living”). Cate Blanchett smatra se favoritkinjom za najbolju glumicu za ulogu manipulativne dirigentice orkestra u filmu “Tar”.

Michelle Yeoh, u glavnoj ulozi u filmu “Sve u isto vrijeme”, Anna de Armas koja je u filmu “Plavuša” utjelovila Marilyn Monroe, Andrea Riseborough (“To Leslie”) i Michelle Williams (“Fabelmanovi”) osvojile su nominaciju u kategoriji najbolje glumice.

Glumačka nominacija za Marvel

U kategorijama za najboljeg sporednog glumca, nominirani su Brendan Gleeson (“The Banshees of Inisherin”), Brian Tyree Henry (“Causeway”), Judd Hirsch (“Fabelmanovi”), Barry Keoghan (“The Banshees of Inisherin”) i Ke Huy Quan (“Sve u isto vrijeme”).

Za najbolju sporednu glumicu nominirane su čak dvije glumice iz filma “Sve u isto vrijeme” – Jamie Lee Curtis i Stephanie Hsu. Među nominiranima su Hong Chau (“Kit”), Kerry Condon (“The Banshees of Insherin”) te Angela Basset (“Wakanda zauvijek”) kojoj je ovo druga nominacija za Oscara, ali prva glumačka za Marvel.

Žiri od 10.000 članova Akademije

Dodjela Oscara održat će se 12. ožujka. Vodit će ju Jimmy Kimmel, a uživo će se prenositi na televizijskoj mreži ABC. Dodjela prestižnih nagrada u filmskoj industriji i druge zabavne emisije bore se za naklonost televizijskih gledatelja, osobito mlađih koji svoje vrijeme provode na TikToku i YouTubeu.

Prošlogodišnja dodjela Oscara na kojoj je Will Smith ošamario voditelja Chrisa Rocka prije nego što je osvojio nagradu za najboljeg glumca, privukla je tek oko 15,4 milijuna televizijskih gledatelja.

Dobitnike Oscara birat će oko 10.000 glumaca, producenata, redatelja i filmskih stručnjaka koji čine Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više