Šumski kuhar mi je pokazao kako napraviti vatru u šumi i skuhati fino varivo s lepinjama

Anton Rudan u jučerašnjoj je epizodi kuhao sa Zdenkom Bašićem

FOTO: Telegram

Jučer je izašla nove epizoda vašeg omiljenog kulinarskog showa, “Šumski kuhar”. Anton Rudan još je jednom prošetao šumom, ali ovaj je put imao posebnog gosta – pisca i redatelja Zdenka Bašića. Nimalo to ne čudi s obzirom da se radi o još jednom čovjeku koji je zaljubljen u šumu više od većine Hrvata.

Anton i Zdenko u jučerašnjem su se trećem izdanju “Šumskog kuhara” dali u potragu za plućnjakom. Kako već i samo ime ove biljke daje naslutiti radi se o vrsti koja je u narodnoj predaji bila izrazito popularna kao lijek za bilo koji oblik plućnih oboljenja, a još se i danas redovito nalazi u različitim sirupima, pastilama i čajevima. Osim što ima vrlo lijepo i šareno cvijeće (a da je zdravo smo već rekli) ovo bilje je i izrazito fino.

Ovu biljku možete jesti gotovo cijelu, ali ako vam se baš njezini sitni cvijetići čine zamamnima, morate pripaziti na sitne životinjice koje bi se u njima mogle skrivati. Morate znati i da u mladom pjegavom lišću plućnjaka slobodno uživote na licu mjesta, ali naletite li ipak na malo starije lišće trebali biste ga prije konzumacije malo prokuhati. A postoji li na svijetu stvar bolja od nekog finog variva?

https://dashboard.jwplatform.com/videos/GkwCLALg

Varivo od plućnjaka

Pretpostavljam da znate da se s vatrom u šumi uvijek treba igrati oprezno, ali kad jednom savladate umijeće konstrukcije savršenog ognjišta sigurno ćete shvatiti da je hrana kuhana u prirodi mnogo ukusnija od bilo kojeg drugog obroka koji možete zamisliti.

Kad su nasmijani dečki pronašli dovoljno plućnjaka za recept koji je Anton za taj dan zamislio pronašli su prigodno mjesto za vatrište i krenuli s poslom koji su ravnopravno podijelili između sebe. Čistili su luk, mrkve, paprike, rezali tikvice i uz sve su se to još i dobro nadimili – navodno je to dobro ako se želite riješiti coprnica. Dok su čekali da varivo proključa vrijeme su prikratili izradom savršenih domaćih lepinjica. Nema finijega od kruha umočenog u varivo, slobodno pitajte Zdenka.

Dakle, ne preostaje vam ništa drugo nego požuriti u šumu i ubrati nešto plućnjaka dok je još u sezoni. Upamtite da je bolje kuhati ga cijeloga jer ipak želite okusiti njegov pravi okus. Ono što bi vam naš šumski kuhar preporučio za kraj je da sa sobom ponesete već smiksanu kombinaciju začina po želji i dodate ih jelu na samom kraju jer ni njih ne želite iskuhati.

Nove epizode ‘Šumskog kuhara’ potražite svaki četvrtak u 21:00 samo na Telegramu