Na Brijunima igra londonski Richard III i to je vjerojatno najozbiljnije gostovanje zadnjih 20 godina

U predstavi kazališta Almeida igraju R. Fiennes i V. Redgrave

FOTO: almeida

Na Brijunima gostuje londonski Richard III i to je sigurno najvažniji kazališni događaj ljeta. Ne samo zato što glume Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave. Radi se o ansambl predstavi ozbiljnog britanskog kazališta, a takve kod nas ne gostuju gotovo nikad.

Poznati Britanci stigli su u zemlju s kazalištem Almeida koje će 11., 12. i 13. kolovoza svoju predstavu igrati na tvrđavi Minor. “Almeida je jedno od najznačanijih kazališta u Londonu, a Ralph je vrhunski, fantastičan i briljantan glumac zbog kojega mi je zastao dah kada sam ga gledao”, rekao je danas Šerbedžija.

Almeida, jedno od najvažnijih britanskih kazališta

Kazalište Almeida osnovano je 80-ih godina u Londonu, a do kraja 90-ih razvilo se u jedno od najznačajnijih britanskih kazališta uopće. Za vrijeme zajedničkog vodstva Jonathana Kenta i Iana McDiarmida populariziralo je europske klasike koji su nerijetko zbog golemog uspjeha kasnije igrali na West Endu i Broadwayu. Od samih početaka bilo je popularno kod poznatih holivudskih glumaca pa su tako u Almeidi dosad igrali, primjerice, Kevin Spacey i Juliette Binoche.

Ralph Fiennes u Richardu III.
Ralph Fiennes u Richardu III. Facebook

Fiennes je, inače, sa spomenutim teatrom surađivao već i ranije kad je igrao u Hamletu. Ovaj put će u poznatoj Shakespeareovoj drami zaigrati u naslovnoj ulozi i to u čitanju renomiranog britanskog filmskog i kazališnog redatelja Ruperta Goolda. Vanessi Regrave bit će pak ovo prvi put da igra u nekoj Almeidinoj produkciji, a na Brijunima ćemo je gledati u ulozi kraljice Margaret.

Opsežna povijesna drama

Britanski kritičari pišu kako je Gooldovo čitanje ove klasične, opsežne Shakespeareove drame prilično uspjelo. On je, naime, svog Richarda III. smijestio u nekakvo sjecište suvremenog doba i srednjevjekovlja nadopunjavajući Shakespeareovu dramu stvarnim povijesnim činjenicama.

Ralph Fiennes na probi predstave Richard III.
Ralph Fiennes na probi predstave Richard III. Facebook

Predstava traje nešto više od tri sata, a započinje dokumentaristički: Goold je, naime, svoju predstavu odlučio započeti stvarnom scenom iskapanja Richardovog tijela, što se dogodilo relativno nedavno.

Vanessa Redgrave najbolje je što ćete vidjeti

Ralph Fiennes je, prema kritikama, vrlo solidan u naslovnoj ulozi, a većina autora tekstova slaže se kako su mu filmske uloge negativaca kao što su Amon Göth iz Schindlerove liste ili Voldemort iz Harryja Pottera neviđeno pomogle pri karakterizaciji ovog zanimljivo raspisanog Shakespeareovog antagonista.

No, najviše im se ipak svidjela 79-godišnja Vanessa Redgrave koja je, pišu, doslovno briljirala u sporednoj ulozi kraljice Margaret. Tvrde kako je svojom zaokruženom izvedbom zasjenila ostatak ekipe, a hvale i njezin besprijekoran govor koji je Shakespeareovu rečenicu savršeno transponirao u današnje vrijeme.

Vanessa Redgrave u predstavi Richard III.
Vanessa Redgrave na probi predstave Richard III. Facebook

Zaključuju kako je ovo vjerojatno njezina zadnja kazališna uloga te preporučuju da se ova predstava pogleda, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog mogućnosti da se posljednji put uvjerite u maestralnost ove velike glumice.

Ulysses obilježava obljetnicu Shakespearove smrti

Hrvatska premijera Almeidinog Richarda III. igrat će 11. kolovoza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu s početkom u 20:30, karte možete nabaviti po cijeni od 300 kuna, a reprize predstave igrat će još i 12. te 13. kolovoza, u isto vrijeme. Predstava još uvijek nije rasprodana iako glasnogovornica kazališta kaže da je ostalo još svega nekoliko karata. Usput, rezervacije se ne primaju tako da ćete kartu morati kupiti na licu mjesta.

Kazalište Ulysses pridružilo se, inače, izvedbama Shakespearea obilježavanju njegove 400. obljetnice smrti. Tako su dosad odigrali svoju vjerojatno najpoznatiju predstavu Kralj Lear, a prikazali su i autorski projekt Shakespeare ljetne noći – varijacije Lenke Udovički, Nigela Osbornea i Željke Udovičić Pleštine.