Sutra u MAMI cruising s Aleksandrom Stankovićem i predstavljanje velikog hita 'Depra'

Razgovor o pjesmama, tekstu, (ne)izrečenom i depresiji počinje u 18 sati u Preradovićevoj 18

FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Otkad je prije dva mjeseca objavio svoju knjigu “Depra”, novinar i voditelj Aleksandar Stanković javnosti se otkrio u sasvim novom, neočekivanom svjetlu: jedno od najvažnijih televizijskih lica suvremene Hrvatske, čovjek koji je svoj cjelokupni javni imidž sagradio na slici snage i nepobjedivosti, nekoga tko je u stanju uhvatiti baš svaku dobačenu loptu, u knjizi otvoreno opisuje svoju dugogodišnju borbu s kliničkom depresijom, hrabro pokazujući svoju intimnu, ranjivu stranu.

Knjiga, objavljena u izdanju Telegrama, odmah je postala jedan od najvećih književnih hitova godine; osim što je prodana nekoliko tisuća primjeraka, također je otvorila društveni dijalog o mentalnom zdravlju u Hrvatskoj, gdje psihičke bolesti još uvijek donose golemu stigmatizaciju za oboljele.

U sklopu izdavanje ‘Depre’, Telegram je pokrenuo nacionalnu kampanju s ciljem smanjivanja stigmatizacije mentalnih bolesti u društvu.

Cruizing vodi Srđan Sandić

Stanković u knjizi kroz niz proznih vinjeta i pripadajućih pjesama u prozi iznosi genezu svoje bolesti, postavljajući kao početnu koordinatu događaj koji je u njegovu sjećanju ostao upisan kao prvi simptom bolesti, pa preko osvještavanja i prihvaćanja bolesti, do suočavanja s njom. Otvoreno opisuje svoju borbu s depresijom, borbu u kojoj možda i ne uspijeva baš uvijek uhvatiti svaku loptu, ali iz koje uspješno već 14 godina izlazi kao pobjednik.

O pjesmama, tekstu, (ne)izrečenom i depresiji, povodom knjige “Depra” koja već neko vrijeme oduzima (medijski i ini) dah, sa Stankovićem će u četvrtak, 30. studenoga, u MAMI razgovarati Srđan Sandić.

“Moj život je puno više od ove knjige, ljepši je i sadržajniji, ali nisam pisao autobiografiju, pisao sam o jednom posebnom stanju svijesti koje nije slika sreće. Nisam psiholog i ne mogu sugerirati kako treba živjeti. Mogu tek prenijeti vlastito iskustvo bolesti, pojedincu pružiti spoznaju da ima još ljudi koji se osjećaju kao on. Da budem iskren, pišem kako bih pomogao sebi”, napisao je Stanković u uvodu “Depre”.