Švedski nobelovac Tomas Tranströmer zauvijek se oprostio od svijeta

Tomas Tranströmer respektirao je jezik, nije se njime razbacivao.

Posljednjih je godina život za Tomasa Tranströmera bio velika borba. Jedva je govorio, hodati je mogao samo uz velike poteškoće, a desna mi je polovica tijela ostala oduzeta kao posljedica moždanog udara koji je preživio 1990. Sada je njegova borba završila. Tomas Tranströmer preminuo je 26. ožujka u dobi od 83 godine u Stockholmu.

Prije no što mu je 2011. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost komisija koja tu nagradu dodijeljuje nazvala ga je najvećim pjesnikom našeg vremena koji nas je svojim zbijenim, svijetlim slikama uputio na tragove stvarnoga. U svijetu u kojem pjesnici vrlo teško dostižu zvijezde švedski je pjesnik odigrao veliku ulogu. Njegov je opus začuđujuće pregledan. Svezak naslovljen “Sve pjesme” svjetlo dana ugledao je 1997. godine, a broji samo 264 stranice. Njegova je biografija još skromnija s opsegom od nekih osamdesetak stranica.

Tomas Tranströmer poštovao je jezik, nije se njime razbacivao. “Okružen sam znakovima koje ne razumijem. Ja sam potpuno nepismen”, govori u jednoj od svojih pjesama. Jednom je prilikom izjavio da je već umoran od riječi. Očajavao je zbog mase riječi i tekstova koji nas svakodnevno zapljuskuju. Možda je najbolji opis njegove poezije sažet u slijedećoj izjavi: “Tamo gdje se većina razbacuje stotinama riječi, a bilo bi ih potrebno destet, Tranströmer nam daje samo jednu.”

Neočekivani pogledi u poznato

Tranströmeru je uspjelo dokinuti predrasude koje ljudi imaju kad je poezija u pitanju, a da pritom nije utonuo u banalnosti. Njegove pjesme nisu patetične niti otuđene. On je svakodnevno zavijao u novo ruho, potrudio se reinterpretirati stare metafore i ponuditi nove, izražajnim je slikama otvarao vidike u nešto naoko poznato. Svoju je inspiraciju Tranströmer pronalazio u šetnjama prirodom.

Kritičari su njegovim pjesmama svojedobno predbacivali manjak angažmana u vrijeme studentskog pokreta ’68. Pjesnik koji se nikad nije politički angažirao uzvratio im je da je njegovo djelo svedivo na vizije, a ne na ideologije.

Tomas Tranströmer rođen je 14. travnja 1931. godine u Stockholmu. Njegov je otac vrlo brzo nakon toga napustio obitelj. Odrastao je s majkom s kojom je i živio do svoje 28. godine. Nakon zaključen studija psihologije zaposlio se u popravnom domu. U svojoj je karijeri radio s hendikepiranima, kažnjavinima i ovisnicima.U dobi od 23 godine, još za vrijeme svojih studentskih dana, objavio je svoju prvu zbirku – 17 pjesama. Za vrijeme života primio je velik broj nagrada, između ostaloga i onu Nobelovu. Monica Bladh-Tranströmer, njegova supruga i najvjernija suputnica, isticala je da ta nagrada nije promijenila apsolutno ništa u njegovu životu.

U svojim je posljednjim godinama pjesnik tišine bio koncentriran na glazbu. Svirao je klavir, skupljao je djela koja su pisana za sviranje na lijevu ruku. Jezik glazbe bio je jezik koji je zadržao sve do kraja.