Svi obožavaju psića Snoopa iz 'Anatomije pada', zbog njegove uloge na filmu traži se i uvođenje posebne 'pseće nagrade'

Trenutno je jedan od omiljenijih pasa u Hollywoodu, a prisustvovao je i nedavnom ručku za nominirane za Oscara

Sandra Hüller već je zaradila nominaciju za Oscara za glumu u filmu “Anatomija pada”, a sam film je osvojio prestižnu Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu te također drži pet nominacija i za Oscara, uključujući one za najbolji dugometražni film i najboljeg redatelja/redateljicu.

No, o još jednoj zvijezdi filma priča se ovih dana. To je Messi, sedmogodišnji Border Collie kojeg gledamo u “Anatomiji pada”, i koji je izazvao mnogo pažnje već nakon premijere filma na festivalu u Cannessu, gdje je dobio i “Palm Dog” – počasnu nagradu za najboljeg psa na filmu. Messi je oduševio svojom ulogom Snoopa, ljubimca obitelji koji je i pas vodič slabovidnom tinejdžeru (Milo Machado Graner), čiju majku (Hüller) optužuju za ubojstvo.

Talentirani Snoop je trenutno jedan od omiljenijih pasa u Hollywoodu; čak je prisustvovao i nedavnom ručku za nominirane za Oscara, gdje je odmah postao omiljeni gost svih prisutnih. Mnogi od njegovih obožavatelja već zagovaraju da bi Akademija filmskih umjetnosti i znanosti zbog njega trebala osnovati i “Nagradu najboljim šapama na filmu” (“Pawscar”).

Messija karakteriziraju prepoznatljive “jezivo plave oči” i njegova bijelo-crna dlaka.

Inače, francuska sudska drama Messijev je debi u značajnijoj ulozi na filmu, a njegov lik Snoopa – oni koji su gledali film, znaju – igra ključnu ulogu u obrani lika Sandre Hüller. Međutim, psić koji tumači Snoopa nije dopustio da mu slava “udari u glavu”. Njegovo najveće zadovoljstvo je i dalje, jednostavno, igranje s loptom. “Lopta je njegov sveti gral”, rekla je Messijeva vlasnica i trenerica Laura Martin Contini, a prenosi Variety.

 

Radili svaki dan

Messi je, nastavlja njegova vlasnica, već od ranije znao kako glumiti mrtvog psa, a baš je to bila vještina koju su tražili redateljica Justine Triet i njezin tim. “Ono na čemu smo morali raditi tijekom cijelog procesa bilo je kako ga nositi, a da on ostane u toj pozi mrtvog psa”, kaže Contini. “Radila sam na tome svaki dan. Najvažnije pitanje bilo je koliko taj pas može izdržati uznemiravanja, a da i dalje izgleda mrtav”.

Budući da često glumi na filmovima, Messi je navikao na kamere, a njegova vlasnica trenirala ga je da podnosi vikanje i ljude koji užurbano trče po setu.

“Većinu priprema odradili smo u vrlo intenzivna dva mjeseca prije samog početka snimanja”, rekla je Contini, koja je mnogo istraživala i o obuci pasa vodiča za slabovidne tijekom pripremanja Messijeve uloge.

Povezao se s glumcima na filmu

Pas je također imao dovoljno vremena da se poveže s glumcima na filmu. “Upoznao sam Messija nekoliko mjeseci prije snimanja, i to nekoliko puta”, rekao je Graner koji u filmu igra slabovidnog sina obitelji. “Mislim da je taj pas na kraju vrlo dobro iznio tu mrtvačku ukočenost,” dodao je mladi glumac.

Tijekom ključne scene, u kojoj sjajno istrenirani Messi glumi drogiranog psa, lik Snoopa je sasvim ukočen, a jezik mu visi iz usta. Contini je primijetila da mu je jezik baš takav i nakon živahne igre s njegovom voljenom loptom, i odmah je znala da će biti savršen za tu scenu.

“Malo me bilo strah da će nas redateljica tražiti tipičan prikaz te uloge u kojoj pas mora umrijeti”, rekla je Contini. “To su vrste uloga koje nas sada puno traže.”

Ne umire u filmu

Ali, nije bilo tako, jer Triet je za Messija imala drugačije planove. Pas na filmu ne umire, međutim njegov lik gotovo izgubi život u jednoj sceni.

Sama redateljica na jednom se podcastu također osvrnula na Messijevu ulogu: “Nisam htjela gledati na Snoopa samo kao na dodatak u filmu. Vidjela sam ga kao pravog lika, koji je nekako duh lika Samuela, i pogled lika Daniela, koji ne može vidjeti. Snoop, s druge strane, može vidjeti, ali ne može govoriti.”

Messi je, inače, putovao iz Francuske u Hollywood na snimanje, i to biznis klasom. Na ranije spomenutom ručku za nominirane za Oscara, oduševio je prisutne svojim najboljom trikom: glumljenjem mrtvog psa – zbog čega su ga pomazile filmske zvijezde poput Ryana Goslinga, Bradleya Coopera i Billie Eilish.