Svi pričaju o intervjuu u kojem je David Bowie osamdesetih MTV optužio za diskriminaciju crnaca

Upravo je on jedan od zaslužnih za promjenu politike diskriminacije

Photo prise, le 09 juin 1983, du chanteur, musicien, peintre, cinéaste, acteur, David Bowie, lors de son second spectacle sur la pelouse du champs de course d'Auteuil. David Bowie, a été acclamé par des milliers de fans.
FILM     AFP PHOTO / AFP / PHILIPPE WOJAZER
FOTO: AFP

Koliko je David Bowie bio velik čovjek dokazao u početkom osamdesetih u intervjuu koji je dao reporteru MTV-a Marku Goodmanu. On je, naime, prozvao tu televizijsku kuću jer diskriminira afroameričke glazbenike time što na svom kanalu odbija puštati njihovu glazbu. “Čini mi se da mnogo umjetnika crnca stvara odlične videe i čudi me što se nijedan od njih ne vrti na MTV-u”, rekao je poznati umjetnik 1983. godine.

Ta je televizijska kuća, inače, upravo te godine napravila veliku prekretnicu u svom poslovanju. Tad su, naime, odlučili zavrtjeti video Michaela Jacksona Billie Jean. No, problem je bio u tome što tu odluku nisu donijeli svojevoljno, nego im je ona bila nametnuta od strane vlasnika Jacksonove izdavačke kuće, Waltera Yetnikoffa. Ali i dalje stoji sramotna činjenica da su odgovorni, prije nego je Yetnikoff pronašao način da ih prisili da počnu puštati glazbu koju je stvorio kralj popa, rezolutno odbijali puštati glazbu koju su smatrali nepodobnom iz očitih diskriminatornih razloga.

No, zahvaljujući videu koji se nalazi u nastavku, ćemo upravo tu 1983. zauvijek pamtiti kao godinu kad su dvije velike legende glazbenog svijeta MTV prisilile da malo promisli o svojoj politici.