'Svi smo mi nahero' se vraća u Maksimir. Festival donosi glazbene i kazališne izvedbe te mnoštvo radionica za djecu

Festival od 21. do 24. ožujka u Zagreb na jedno mjesto dovodi zanimljive projekte s nezavisne scene za djecu i odrasle

Nakon što je prošle godine uspješno održan prvi festival “Svi smo mi nahero”, drugo izdanje ove zanimljive manifestacije donosi još bogatiji program s naglaskom na nezavisnu umjetničku scenu i na djecu kao publiku.

Kroz četiri dana i večeri – do 21. do 24. ožujka – Centar za kulturu i informiranje Maksimir ugostit će nastupe iz izvedbenih, glazbenih i vizualnih umjetnosti u organizaciji UO-a Nahero.

Iza festivala stoji profesionalno-bračni par – kazališna redateljica Rajna Racz i glazbenik Marin Živković koji govori da je “Svi smo mi nahero” namijenjen svima, a osobito djeci i mladima jer “spektar edukativno-kreativnih radionica i aktualno-intrigantnih predstava pruža priliku da kvalitetno provedu svoje vrijeme i usvoje različite kulturno-umjetničke prakse”.

‘O Rozoj budućnosti’

“Nedostaje nam interakcije s djecom, ali i s odraslima – pa smo se odlučili ovogodišnji festival, osim izvedbi, obogatiti i raznim radionicama. Ovoga su puta u središtu planeti kao otvaranje stvarnosti oko nas”, tvrdi Živković.

Što se plesnih predstava tiče, organizatori su išli u smjeru suvremenog plesa. “To jest neuobičajeno, ali smo željeli pokazati projekte koji se rijetko, zbog svoje artističke prirode, mogu vidjeti te smo ih htjeli objediniti na jednom mjestu”, objašnjava glazbenik i organizator.

Festival svoj vrata otvara u četvrtak 21. ožujka kada u Velikoj dvorani CKIM-a u Švarcovoj 18 u 20 sati gledatelji imaju prilike pogledati plesnu predstavu “O Rozoj budućnosti” Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec koja promišlja pojam prilagodbe u kontekstu plesne solo izvedbe, kao umjetničkog odgovora na životne izazove.

Ambijentalni zvuk i imerzivna energija

Petak je posvećen edukaciji, djeci i svemiru, pa će se 22. ožujka u 17h u Maloj dvorani CKIM-a održati glazbena radionica Svemirski zvukopis (6+) koja za cilj djecu ima poučiti o zvuku planeta i svemira. “Djeca će stvarati pjesmu inspiriranu svojim iskustvom slušanja svemira i suodnosa svemira i glazbe”, pojašnjava Živković.

Nakon radionice, roditelji i djeca pogledat će predstavu “Koji*a si ti planet*a?” (4+) i doživjeti participativnu plesnu instalaciju s elementima suvremenog cirkusa, s vrlo snažnom audio-vizualnom atmosferom koja koristi somatski pokret, improvizaciju, ambijentalni zvuk i imerzivnu energiju.

Subotu će obilježiti istraživanje. “Svi mladi glazbenici željni znanja i novog iskustva mogu sudjelovati na radionici Jazz standarda i glazbene improvizacije koja starta u 11 sati u Maloj dvorani CKIM-a”, govori Živković koji, kao saksofonist i skladatelj te član bendova kao što su Mary May i Porta Morta radionicu i vodi.

‘Predstava koju želimo gledati’

“Radionica je namijenjena svim instrumentalistima – puhači i gudači- i svatko treba ponijeti vlastiti instrument”, napominje. Nakon Jazz standarda, slijedi radionica kolaža u 14 sati, odnosno Prirodnog bojadisanja u 17h koju vodi umjetnica Tara Beata Racz.

Subota završava u 20 sati predstavom za mlade “Predstava koju želimo gledati” koja na duhovit i zanimljiv način uključuje publiku na promišljanje o poziciji umjetnosti danas.

Posljednji dan festivala 24. ožujka živjet će u znaku ekologije i glazbe – u 11 sati započinje radionica Šteta baciti (4+) Teatra Empiria na kojoj dvoje glumaca s djecom izrađuje lutke životinja od otpadnih materijala te ih uči animirati uz glazbenu pratnju, dok u 15 sati slijedi jedno od “najvažnijih događanja za djecu” – Tajno šumsko društvu.

Tri praščića

“To je projekt multimedijalne umjetnice Ane Zubak koji obožavaju svi roditelji iz Zagreba, a najmlađe uči povezanosti igre i prirode kroz istraživanje i aktivaciju svih osjetila te koristeći materijale koje polaznici sami pronalaze u neposrednom okolišu”, najavljuje Živković.

Festivalski zastor za ovu godinu zatvara velika zajednička fešta u 17 sati kada u goste stiže Teatar Poco Loco, sa svojim Orkestra Pocolocom, jedinstvenim projektom na trenutačnom repertoaru dječjih kazališta.

Promo

Šesteročlani bend predstavlja se klincima i klincezama pjesmom ‘Otključ otključ’ te poziva sve na glazbeno-scensko putovanje uz pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapica, vuk, tri praščića, vještica, Mala sirena, Palčica, Ružno pače, Princeza i žabac i Mačak u čizmama.

Ulaz slobodan

Ovaj festival koji Maksimir čini “uzbudljivijim mjestom” okuplja projekte s nezavisne scene i to zato što želi pokazati da nije riječ o “mamutu koji crpi novac i energiju, već jedna kvalitetna grana umjetnosti”.

“Nezavisna scena brža je od institucionalne, brže se prilagođava, brže primjećuje stvari i potrebe oko sebe. Zato mi je uvijek i bila zanimljiva, iako jest periferna na tom nekom umjetničkom programiranju grada ili države”, zaključuje Živković.

Živković posebno poziva učenike osnovnih, srednjih te glazbenih škola i studente jer su radionice i sadržaji prilagođeni upravo mladima kako bi se aktivno uključili u proces stvaranja umjetnosti te promišljali različite izvedbene forme na nezavisnoj sceni.

Ulaz na sva događanja je slobodan, ali je potrebno što prije rezervirati svoje mjesto za radionice i najaviti se za predstave na adresu uonahero@gmail.com.