Svi suosjećaju s obitelji Stark u 'Igri prijestolja', ali ovo je 5 razloga zašto ih baš ne treba toliko žaliti

Nitko nije toliko dobar da ne bi mogao postati loš. Pogotovo u ovoj seriji

FOTO: J. Longo

Gledate li (ili čitate) “Igru prijestolja”, onda se vjerojatno nakon svake odgledane epizode zapitate kad će Starkovima konačno krenuti. Ne mogu se nikako oteti dojmu da je Martin tu obitelj stvorio samo kako bi čitatelji/gledatelji imali prilike vježbati svoje empatičke sposobnosti.

No, kad se sve zbroji i odzume, ispada da to i nije tako osobito sjajna obitelj. Da, kući Strak je čast važnija od ičega drugoga na svijetu, oni vole tvrditi da se bore za pravdu, a ne skrivaju niti da će obraniti sve one koji to sami ne mogu. I upravo ih je taj rigidni moralni kod doveo do toga da završe tu gdje jesu, velikim dijelom mrtvi ili na izrazito dobrom putu da tako završe.

Nastavite li čitati ovaj tekst, vidjet ćete zašto mislim da obitelj Stark nije baš najbolji izbor kad je u pitanju (vladarska) kuća koju biste trebali bezrazložno žaliti. Pa, krenimo redom.

1. Eddard Stark, patrijarh propasti

Lord Eddard bio je jedan od najčasnijih ljudi koji su koračali Westerosom, a onda je u jednom trenutku postao najčasnija glava koja se našla nabodena na neko koplje u Kraljevom Grudobranu, kako smo mi King’s Landing preveli. I zaslužio je to.

U trenutku kad je prihvatio ulogu kraljeva namjesnika za njega je sve krenulo po zlu. Kad je Roberta uz malu pomoć Cersei Lannister ubila divlja svinja, Ned je sve to znao i svejedno ju je poštedio – jer to je časno. Ona ga je zatim izdala, a on je ostao bez glave. Nije stigao svoju djecu poženiti za lažne Baratheone i time je propustio priliku da vlada iz sjene, nije outao Joffreya kao dijete incesta ili barem postao njegov regent, a podržao je i krivog nasljednika (Stannisa umjesto Renlyja) kad je već sve drugo pošlo po zlu.

Govorimo o čovjeku koji je za sobom ostavio apsolutni kaos. Arya je pribjegla sekti plaćenika kako bi se osvetila, Sansa je ostala prepuštena na milost i nemilost dvorskih intriga, a Bran i Rickon su spas potražili u zemlji vječnog leda. O ostatku njegove obitelji ćemo govoriti nešto niže.

2. Jon Snow zapravo uopće nije Stark

Čak i najčasniji građanin Westerosa, Ned Stark, nosi jednu ogromnu mrlju na sebi. Sedamnaest godina prije no što su se sve ove stvari počele događati on se je svojoj mladoj ženi u Winterfell vratio s kopiletom u naručju.

Naravno, govorim o Jonu Snowu. On je prije no što se pridružio asketskom viteškom redu na Zidu u domu Starkovih živio kao potpuni stranac.
Ned je Jona unatoč silnom preziru svoje žene odgojio kao vlastitog sina, sina kojem je odbijao dati svoje prezime. Srećom, to na Zidu nije bitno. Jon je tamo postao samo još jedan vojnik koji ima dubioznu prošlost.

Ned je tom nesretniku svojedobno obećao da će mu otkriti pravi identitet njegove majke, ali je prije toga umro. Vjerojatno mu je trebao otkriti istinu jer se čini da je Jonov pravi identitet najvažnija misterija cijelog serijala. A ako su teorije koje su niknule istinite, onda Jon uopće nije Nedov sin. Kad jednom sazna čiji je zapravo njegovo će mu prezime osigurati izravni put do prijestolja, a sigurno neće glasiti Stark.

3. Robb – nes(p)retni kralj sjevera

Još jedna priča koja je pošla po zlu zbog slijepe odanosti moralnim načelima što je koštalo života dobar dio njegove obitelji. Nakon serije grešaka u koracima izgubio je svoj život u jednoj od najkrvavijih scena u cijelom serijalu. Njegov problem? Čovjek stvarno nije bio rođeni vođa.

Većina bi drugih generala napravila sve što je u njihovoj moći da zaštite svoje alijanse, ne i Robb. On je radije ostao vjeran časti i odrekao se političke pragmatičnosti. Pogubio je jednog od svojih saveznika (dotični je, doduše, skrivio smrt dvojice Lannisterovih dječaka) i zbog toga ostao bez velikog dijela svoje vojske. Vjerovao je Theonu Greyjoyu da će zaštiti njegov dom od svih nedaća, a svi znamo u kojem je smjeru taj hitac opalio.

Ali koje je njegova najveća pogreška? Oženio je prvu djevojku s kojom je spavao iako je bio obećan drugoj – što ga je u konačnici i stajalo glave. Odrekao se vrijednog savezništva s Walderom Freyom zbog djevojke koja navodno čak nije bila niti lijepa. Ako ste čitali knjige, onda znate da Robb Jayne nije niti volio tu ženu, nego je samo htio spasiti njenu čast.

4. Catelyn, žena koja jednostavno ne može prestati sje*avati stvari

Cately Stark, Nedova žena i majka Robba, Sanse, Arye, Brana i Rickona, odigrala je gadnu partiju šaha i povukla nekoliko impulzivnih odluka prije no što je izgubila život na krvavom vjenčanju. Bezuspješno je pokušala osvetiti Brana nakon što je gurnut s kule i ostavljen da umre. Odvažila se na nekoliko pokušaja otmice, a nije niti usvojila pravi način da razgovara sa svojom bitelji o onome što i kako bi trebalo napraviti.

Upravo je ona potpisala smrtnu presudu Nedu kad je otela i lažno optužila Tyriona da je skrivio Branovu nesreću. To je prisililo Neda da preuzme odgovornost što ga je na kraju i odvelo u zatvor, a potom mu osiguralo i smaknuće.

Kao prava brokerica s Lordom Freyom je isposlovala brakove za svoju djecu kako biosigurala siguran prelazak Robbove vojske preko rijeke. Maločas smo rekli kako je to završilo. Otišla je ona i dalje. Svojevoljno se je odrekla Jaimeja Lannistera (najvećeg uloga u ratu protiv Lannisterovih) naivno misleći da će na taj način vratiti svoje kćeri.

5. Sva lica Arye Stark

Sve ovo dosad nabrojeno natjeralo je mlađu kćer Starkovih da promijeni svoje ime, svoj identitet pa čak i svoje lice samo kako bi nekako preživjela. Jedino što u cijeloj priči Aryu pokreće je mržnja, vrlo netipično za jednog Starka kao što smo mogli vidjeti. Ali tko bi je krivio za to? Svedočila je ubojstvima svog oca, svoje majke i svojeg najstarijeg brata.

Od svih pripadnika klana Stark za Aryu slobodno kažemo da je najsamostalnija. Veći dio serijala nitko čak niti ne misli da je živa, a kamoli da je Starkova. Za razliku od većine svoje obitelji ona je je lukava i manipulativna. Riječima se koristi kako bi druge natjerala da rade ono što ona želi. Pred njom je sigurno blistava budućnost kad postane prava plaćenica.

Zašto volimo Martina

George R.R. Martin vjerojatno je jedan od najnetipičnijih pisaca ovakve tematike koji su ikad postojali. Pošlo mu je za rukom da iz temelja promijeni cijeli žanr fantasyja. U svom nastojanju da prekine s literarnom tradicijom on je svoje protagonista manipulira tako da budu predobri za svoje vlastito dobro i zbog toga prouzroče smrti svih svojih voljenih.

U Martinovu svijetu, za razliku od Tolkienovog, ne postoji striktno razlikovanje dobroga od zloga. Pripadnici svih kuća su jednostavno dostojni prijezira čitatelja iz različitih razloga. Osim toga, njegov serijal počinje upravo ondje gdje većina drugih završava: kralj koji sjedi na prijestolju je debeo, pijan i ozlojađen do tolike mjere da ne vidi da će mu se kraljevstvo raspasti pred očima u svakom trenutku. Kako da onda ne volimo Martina?