Tutankamonova zlatna maska ponovno je izložena u jednom egipatskom muzeju nakon komplicirane restauracije

Maska je odnesena u Njemačku gdje su stručnjaci radili na popravku

The golden mask of legendary Egyptian boy king Tutankhamun is displayed at the Egyptian Museum in Cairo after its restoration, on December 16, 2015. The restored mask -- now back in its display case at the museum -- was shown to journalists after a team of German experts worked on it for more than two months to remove a crust of dried glue from the beard of the priceless relic.   AFP  PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / AFP / MOHAMED EL-SHAHED
FOTO: AFP

Restaurirana Tutankamonova zlatna maska ponovno je izložena u Egiptu nakon što je ovaj neprocjenjivi artifakt proveo dva mjeseca u Njemačkoj gdje su stručnjaci na njemu napravili potpuno novu restauraciju, piše Guardian.

Maska je sad izložena u Egipatskom nacionalnom muzeju u Kairu, a prvo je predstavljena medijima na konferenciji. Do restauracije je moralo doći zbog brzoplete pogreške zaposlenika muzeja.

Oni su, naime, prošlog ljeta maknuli masku iz njezina staklenog okvira kako bi popravili osvjetljenje, i to prilikom su je oštetili zbog čega je s nje otpala brada. U pokušaju da što brže saniraju štetu, iz nepoznatog razloga su odlučili uzeti neprikladno ljepilo koje je ostavilo vrlo vidljive tragove.

90 godina od prve restauracije

Tijekom restauracije napravljeno je trodimenzionalno skeniranje maske, a najizazovniji dio je bio proces uklanjanja loše zalijepljene brade. “Morali smo je zagrijati kako bi se ljepilo počelo topiti, a onda smo uz pomoć vrlo preciznih drvenih alata odvojili bradu od ostatka maske”, rekao je na press konferenciji Christian Eckmann, voditelj restauratorskog tima.

Tutankamonova pogrebna maska je najveća atrakcija muzeja u Kairu. Uz nju, tu su još stotine predmeta iz njegove grobnice koje je 1922. pronašao britanski arheolog Howard Carter. Već je tad brada na maski bila u lošem stanju i sami Carter ju je morao odvojiti i restaurirati. “Devedeset godina nakon što je Carter to napravio, veliko nam je zadovoljstvo ponovno otkriti masku u njenoj originalnoj formi”, dodao je Eckmann.