U Karlovcu se počeo snimati novi film Luca Bessona, a uskoro na set stiže i oskarovac J. K. Simmons

Američki mediji s velikim interesom prate snimanje u Hrvatskoj

22.06.2015., Karlovac - Na obali rijeke Kupe u Preradovicevoj ulici, u sredistu grada, nastavljeno je snimanje scena za film Luca Besona The Lake. Snimane su scene s vojnicima kako jure u camcima te izlaze iz vode, tj. rijeke Kupe. 
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj prošlog tjedna počelo je snimanje francuskoga filma “Jezero”, akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, a prenosi Hina. Snimanje će trajati sve do 24. srpnja, a iz HAVC-a ističu da je riječ o najambicioznijem projektu koji se ove godine snima u Hrvatskoj.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Redatelj Steven Quale dugogodišnji je suradnik Jamesa Camerona, s kojim je radio na “Avataru”, “Titanicu” i “Bezdanu”, a glavne uloge u ovom filmu igraju Sullivan Stapleton, Charlie Bewley i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i J. K. Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu “Ritam ludila”.

Lokacija odabrana na temelju prijašnjih iskustava

“Budući da imamo dosta podvodnih scena, jedna od mogućnosti bila je da cijeli film snimimo na Malti, gdje postoje veliki bazeni i gdje smo mogli izgraditi set. Međutim, izabrali smo Hrvatsku jer je naš izvršni producent imao izvrsno iskustvo kad je lani u Dubrovniku snimao seriju ‘Borgia’“, rekao je producent filma Raphaël Benoliel. “Uvijek se ovakve odluke donose na temelju prijašnjih iskustava, tako znate da je zemlja pouzdana”, dodao je pohvalivši pritom “sjajne lokacije, filmske ekipe i mjere poticaja”. Uza sve to, objasnio je Benoliel, “dobili smo i dozvolu Hrvatske vojske i Vlade da koristimo njihove tenkove i vojna vozila, kao i dozvolu da na ulicama Zagreba snimimo neke akcijske scene”.

U Karlovcu se počeo snimati novi film Luca Bessona, a uskoro na set stiže i J.K. Simmons

Snimanje filma počelo je krajem travnja u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja u Zagrebu, Humu, Grožnjanu, Karlovcu, Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru te na jezeru Čiče blizu Velike Gorice. Hum će glumiti malo selo u Bosni u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, a Zagreb će (točnije prostori Zagrebačkog velesajma) glumiti Sarajevo 1995. godine. O snimanju ovog filma i atraktivnosti Hrvatske za američke producente pisao je i The Hollywood Reporter.

Polovicu ekipe čine hrvatski filmaši

Dvije filmske ekipe radit će usporedno – jedna većinom u Zagrebu i Ogulinu, a druga u Istri i Karlovcu, a produkcija u Hrvatskoj planira potrošiti više od 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova.

Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji / koordinatori kamere, direktori filma prve i druge ekipe, vođe snimanja), a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić i Denis Brižić. Za potrebe filma angažirat će više od tisuću statista, a servisnu produkciju u Hrvatskoj vodit će produkcijska kuća Pakt Media.

Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.