U petak se održava Noć muzeja, izdvojili smo programe koje vrijedi obići

Donosimo vodič za lakše snalaženje za one koji žele malo drugačije iskustvo

    Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Više od četiri milijuna ljudi posjetilo je Noć muzeja od 2005. do 2024. godine, a s obzirom na ovogodišnju ponudu i popularnost same manifestacije, za vjerovati je da će ta brojka nakon ovog tjedna biti itekako veća.

Noć muzeja 2024. obilježit će mnogi muzeji diljem naše zemlje, a mi smo izdvojili deset muzejskih programa iz Zagreba, Varaždina, Zadra, Rijeke, Splita i Osijeka koje ovog petka, 26. siječnja, vrijedi obići.

Muzej Bolnice Vrapče, Zagreb

Kroz stalni postav Muzeja i izložene eksponate, posjetitelji se mogu upoznati s poviješću psihijatrije u Hrvatskoj. Muzej priča i posebnu priču o povijesti same Bolnice koja je stara 144 godine.

Kroz izložene stare fotografije koje dokumentiraju život bolnice, moguće je vidjeti kako je ona nekada izgledala te čuti priču o poznatim bolesnicima Klinike za psihijatriju Vrapče.

Muzej Bolnice Vrapče

U GalerijiSlava Raškaj” postavit će se, pak, izložba vezana uz paneuropski projekt posvećen osnaživanju pojedinaca koji žive s psihičkim problemima “The Vibrant Mind: Exploring Mental Health Through Artistry”. Ovaj osebujan projekt je, zapravo, platforma putem koje umjetnici s različitim duševnim stanjima izlažu svoje radove diljem Europe.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Zagreb

Uz kostimirano stručno vodstvo, kroz Stalni postav posjetitelji će moći saznati brojne zanimljivosti i podatke o Zagorkinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu, kao i o programima koje provodi Centar za ženske studije u ovom memorijalnom prostoru.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Grupe od po dvadesetak osoba ulazit će svakih deset do petnaest minuta.

S obzirom da se ove godine obilježava 110 godina od početka izdavanja Zagorkinog romana “Republikanci”, organizirana je i nagradna igra “Zagorka nagrađuje”. Svi posjetitelji će prilikom ulaska u stan dobiti po nekoliko pitanja o Zagorkinom životu i radu na koja moraju odgovoriti te svoj odgovor ubaciti u kutiju.

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin u Noći muzeja donosi četiri programa od 18 do 23 sata. Pored svog stalnog postava kulturno-povijesnog odjela u GMV-u Stari Grad, posjetitelji će moći saznati nešto više i o fascinantnom životu kukaca na različitim staništima na varaždinskom području (Palača Herzer).

Nadalje, izložba “Bista kaplja vrednija od zlata”, donosi oko 300 predmeta i prikazuje bogatu višestoljetnu vinsku kulturu i vinogradarsku tradiciju na varaždinskom području.

Promo

Izložba “Bitno” u palači Sermage prikazuje evoluciju računalnih strojeva od najmanjih mehaničkih kalkulatora do suvremenih osobnih računala i igraćih konzola.

Arheološki muzej u Splitu

Arheološki muzej u Splitu posjetitelje poziva na istraživanje bogate arheološke povijesti i kulturne baštine kroz besplatna stručna vodstva kroz lapidarij.

Vodstva za odrasle predviđena su u četiri termina i pružaju fascinantan spoj povijesnih priča i doživljaja, dok je za najmlađe posjetitelje organizirano posebno vodstvo “Priče iz muzeja: Noćno izdanje”.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Mladi istraživači upoznat će antičku Salonu kroz spomenike i svakodnevicu, istražujući vrijedne artefakte.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Kombinacijom radioničkih programa i vodstva, riječki se MMSU pokušava prilagoditi različitim ukusima i navikama, a opet publiku upoznati s trenutačnim programom – izložbom “Vidljive” te djelatnošću muzeja.

Mirna Kutleša

Za publiku su pripremili program za škole, program za javnost te izdvojeni program za djecu u Dječjoj kući. Nagrađeni edukativni program “Priča o MMSU” imat će dva termina za škole s područja Rijeke, dok su za širu publiku pripremili radionicu “Restauratorska klinika” (obavezne prijave).

Tu su još i vodstva izložbom “Vidljive”, projekcije filma Jagode Kaloper “Žena u ogledalu”, izvedba učenica OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica te performans Sonje Pregrad.

Muzej selfija & uspomena, Zagreb

U Muzeju selfija publika će moći pronaći razne eksponate povezane sa zagrebačkom poviješću, poput onih o životopisnoj Tržnici Dolac, Gričkoj vještici, Matiji Gubcu, Licitarskom srcu…

Tu su i eksponati vezani ne samo uz zagrebačku, već i uz svehrvatsku povijest, uključujući i čarobnu kuglu Nikole Tesle ili padobran Fausta Vrančića. Osim edukativnog, tu je i zabavni sadržaj.

Muzej selfija i uspomena

U obrnutoj sobi možete se usprotiviti sili gravitacije, a u zlatnoj kadi doživjet ćete jedinstveno iskustvo “kupanja u novcu”. Muzej selfija & uspomena i na Noć muzeja pruža posjetiteljima jedinstvenu mogućnost stvaranja uspomena koje se zauvijek mogu zabilježiti selfijem.

Državni arhiv u Splitu

Izložba “Velo misto, a mali svit” donosi sačuvane stvari sa snimanja serije “Velo misto”. U sklopu izložbe može se vidjeti Bajamontijevu fontanu, originalne skice scenografije serije scenografa Dušana Jeričevića te originalni crtež s uvodne špice serije našeg poznatog slikara Ljube Ivančića.

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Tu su i osobne stvari Miljenka Smoje (fotografije, dokumenti, karikature, pisaće mašine, kapa, očale…), najstarije sačuvane stvari vezane uz NK “Hajduk” koje se čuvaju u Kući slave splitskog športa, dijelovi stare splitske nošnje, ali i tri videointervjua s glumcima Aljošom Vučkovićem, Duškom Valentićem i Helenom Papić.

Izložba je inače lani održana u DAST-u i posjetio ju je velik broj građana, a zbog velike zainteresiranosti javnosti odlučili su je po prvi put uključiti u Noć muzeja.

Etnografski muzej, Zagreb

Pored stalnih postava narodnih nošnji i izvaneuropskih kultura, za razgledavanje povodom Noći muzeja u Etnografskom će muzeju biti dostupne tri izložbe.

Najmlađi posjetitelji imat će priliku poslušati narodne priče iz Afrike i s drugih kontinenata te sudjelovati u zanimljivoj potrazi kroz izložbu ”Intimni prostori svakodnevice”, dok će oni stariji moći sudjelovati u stručnim vodstvima.

Marko lukunic/PIXSELL

Tu su i izložbe “Muzej Mimara – obnova” te “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama”.

Posjetitelji će također uživati u plesnoj izvedbi Škole suvremenog plesa Ane Maletić te u koncertu Ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu.

Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

I osječki Muzej likovnih umjetnosti ove se godine bavi temom “Muzeji i nova publika”.

Pripremljeni program održat će se u suradnji s lokalnim udrugama, volonterima i Ukrajincima pristiglim u Osijek iz ratom pogođene Ukrajine.

Dubravka Petric/PIXSELL

Najavljene su izložba Društva likovnih umjetnika amatera “Likar”, izložba “Stvarajmo zajedno”, performans članova Plesnog studija Shine, igra “Potraga za detaljima”, ali i foto kutak.

Narodni muzej Zadar

Narodni muzej Zadar svojim programom za Noć muzeja 2024. nastoji odgovoriti na zahtjeve modernog doba. U svojoj stalnoj izložbi u Kneževoj palači organizira natjecanje u igranju muzejske video igrice Ifigenija, namijenjene djeci i odraslima. Igra je nagradnog karaktera te se sastoji od rješavanja zagonetki u izložbenim sobama i od rješavanja puzzli.

Prirodoslovni odjel se novoj publici predstavlja virtualnom izložbom o glavonošcima, a dokumentacijska služba virtualnom izložbom o ljudima koji rade u muzeju.

Stipe Surac

Galerija umjetnina se predstavlja s multimedijalnim Plavim salonom. Posjetiteljima su na raspolaganju i izložbe Etnološkog odjela i izložba “Jedan svijet” u Providurovoj palači, a tu su i plovidba renesansnim Mediteranom, koncert Krune Carića, Kahoot kviz o renesansnim djelima i Marku Maruliću, Kazalište sjena u knjižnici, stručna vodstva, predavanja…