U utorak se konačno otvara Muzej Vučedolske kulture, sjajan projekt arhitekta Gorana Rake

Muzej je dovršen 2013. ali je tada nestalo novca za stalni postav

U utorak se kraj Vukovara otvara Muzej vučedolske kulture, najmlađi muzej u Hrvatskoj, ambiciozni projekt Gorana Rake i Radionice arhitekture koji je još prije dvije godine izgledao kao da nikad neće zaživjeti. U blizini visoravni Vučedol, jednom od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, muzej je dovršen 2012 godine i smatraju ga jednom od najboljih muzejskih građevina u nas. Nakon 50 milijuna kuna koliko je navodno uloženo u njega, odlučeno je da nema dovoljno novca za otvorenje muzeja odnosno za kompletiranje stalnog postava.

Muzej je stopljen s vučedolskom visoravni

Screen Shot 2015-06-27 at 21.46.25

Radovi su stali i muzej je čekao prazan. Ideja projekta je da se muzej stopi sa zemljom i postane dijelom prirode jer bi, kako je svojevremeno objasnio arhitekt Goran Rako, inače i autor nagrađivanog Arheološkog muzeja u Naroni, klasična muzejska konstrukcija pojela okolinu.

Unutrašnje uređenjepotpisuje Vanja Ilić. Prostor je zamišljen kao najdiskretnija moguća podrška pronalascima iz vremena Vučedolske kulture. Postav su radili u suradnji s arheologom Aleksandrom Durmanom najvećim stručnjakom za vučedolsku kulturu i Ružom Marić iz Gradskog muzeja.

Dio projekta Vukovar-Ilok-Vučedol

Projekt Muzeja vučedolske kulture započeo je 2009. zajedno s planovima za Arheološki park Vučedol i šetnicu do Vukovara. Izvorno je u projektu bio i planetarij , rekonstrukcija starih nastambi a sve skupa je dio projekta Ministartsva kulture koji obuhvaća cijeli taj dio hrvatske, odnosno Vukovar, Ilok i Vučedol i razvija se u suradnji s Ministarstvom turizma.