Sinoć se održala 11. Noć muzeja, a organizatori su objavili prve rezultate broja posjetitelja

Na jedanaestom izdanju Noći muzeja sudjelovalo je 216 institucija

29.01.2016., - Zagreb - Hrvatsko muzejsko drustvo i ove je godine organiziralo Noc Muzeja koje iz godine u godinu posjecuje sve veci broj stanovnika. Noc Muzeja odrzava se jednom godisnje od 2005 godine. Za posjetitelje su muzeji otvoreni od 18 sati do jedan sat nakon ponoci. Povodom 11. Noci muzeja u galeriji Klovicevi dvori mnogi gradjani posjetili muzej. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Više od 325 tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnju Noć muzeja, koja se održala u noći s petka na subotu u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, izvijestio je organizator te kulturne manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo.

Riječ je o prvim i neslužbenim rezultatima broja posjetitelja, a potpuno izvješće će se objaviti na stranicama Društva u srijedu, 3. veljače, nakon što se prikupe sve informacije.

Na jedanaestom izdanju Noći muzeja sudjelovalo je 216 institucija, a programi su se održavali na više od 250 lokacija.

Josip Juraj Strossmayer

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, koja je bila sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju.

Muzej za umjetnost i obrt
Muzej za umjetnost i obrt PIXSELL

Partneri su bili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u čijoj se Palači, uz nazočnost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ostalih uzvanika, manifestacija otvorila, te Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek.

Velik interes za Tehnički muzej

Noć muzeja se u Zagrebu održavala na pedesetak lokacija, na kojima je zabilježeno više od 140 tisuća posjeta. Veliki broj Zagrepčana obišao je Tehnički muzej Nikola Tesla, njih čak 14 100, i Muzej automobilizma Ferdinanad Budicki gdje je bilo 13 756 posjetitelja.

Hrvatski prirodoslovni muzej
Hrvatski prirodoslovni muzej PIXSELL

Mnogi su također posjetili Muzej suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara te Arheološki muzej, koji su imali više od sedam tisuća posjeta.

Veliko zanimanje Zagrepčana potaknuli su i programi u Državnom arhivu Zagreb, Knjižnici HAZU, Fakultetu elektronike i računarstva i Hrvatskom željezničkom muzeju.

Sudionici izvan Zagreba

Splitska Noć muzeja imala je više od 42 tisuće posjeta, uz izrazito zanimanje za Umjetničku galeriju i Prirodoslovni muzej Split, Zadar više od 21,4 tisuće, a Rijeka preko 18 tisuća.

Etnografski muzej
Etnografski muzej PIXSELL

Manifestaciju je u Puli obišlo više od 15 tisuća ljudi, a osobit interes je bio za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila, preko 10 000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića, a više od 8 tisuća Osijek te Vukovar s novootvorenim Muzejem Vučedolske kulture.

Noć muzeja i na otocima

Noć muzeja uspješno se održala i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu te, prvi put na Murteru u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Gotovo dvostruku posjećenost od dosadašnje zabilježili su Kaštela, Slatinu, Sinj, Ozalj, Ogulin, Požegu i Valpovo.

Noć muzeja počela je kao mala gradska manifestacija u Zagrebu, s tek nekoliko muzeja sudionika, a rekordni broj posjetitelja imala je u svom devetom izdanju kada ju je obišlo 360 tisuća ljudi. Prošle godine broj posjetitelja je bio nešto veći od 250 tisuća, unatoč izrazito lošim vremenskim prilikama, kiši, snijegu i hladnoći.