U Zagrebu će se ove subote dogoditi jedna velika kulturna manifestacija

Punih 12 sati centrom grada će dominirati domaći i strani umjetnici

FOTO: nina djurdjevic/Rendez-vous.hr

Organizatori Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, danas su predstavili kulturnu manifestaciju koja će se održati ove subote u Zagrebu. “Bijela noć” će ujediniti brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja nudeći obilazak grada u ritmu umjetnosti. Od 16 sati popodne do 4 sata ujutro u gradu će djelovati hrvatski i inozemni umjetnici i ispunjavati ga animacijama, koncertima, plesom, glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima.

Tako će svi posjetitelji u “Bijeloj noći” moći besplatno uživati u raznim događanjima poput izložbe “Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta”, intervencija na gradskim pročeljima poznatih street umjetnika poput Etien’a, Jana Vormanna i Lonca, Fourneauove interaktivne instalacije “Water Light Graffiti”, instalacija “Picturae” i “Light Graff” Patricka Sucheta, kao i svjetlosnih instalacija luminoakustike Bojana Gagića i Miodraga Gladovića, te “Radiant Tree” HEHE Collectifa.

Izložba koja je u Parizu privukla ogromnu publiku

“Street Art 2.0: Inovacija u srcu pokreta” otvara se u Galeriji Klovićevih dvora. Ova izložba je početkom ove godine u Parizu privukla više od stotinu tisuća posjetitelja. Izložba će službeno biti otvorena djelom “Anamorphosis” francuskog umjetnika Etien’a, koji će na pročelju zgrade na Gradecu, poigravajući se svjetlošću, prikazati oceanske dubine prema kojima se kreće kit, a oslik će biti vidljiv i s Trga bana Jelačića. Pritom će koristiti efekt anamorfoze, kojim se slika ukazuje samo onda kada je gledamo iz određene točke gledišta, a izvan nje je iskrivljena ili nečitka.

Trg maršala Tita bit će jedna od središnjih lokacija na kojima će se odvijati Bijela noć. Ispred HNK, kao i na obližnjem travnjaku moći će se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će povesti posjetitelje u noćni obilazak ovog kazališta. U prostorijama folklornoga ansambla Lado bit će postavljena svjetlosno-zvučna instalacija “Le Champ” autora Oliviera Claussa, a pratit će je vokalna izvedba Lado pjevača. Instalacija se sastoji od žarulja postavljenih u pravokutnik, oko kojih će se publika slobodno kretati.

3D mapping na pročelju HNK

Ispred Muzičke akademije održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije, a u dvoranama akademije i niz drugih koncerata. Muzej za umjetnost i obrt najavljuje izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV. i kostimirana vodstva kroz stalni postav muzeja, a u Hrvatskom školskom muzeju posjetitelje očekuje replika učionice 19. stoljeća, niz radionica i projekcija filma. Na pročelju HNK-a bit će projiciran spektakularni 3D mapping Ivana Lušičića Liika, nakon kojega kreće interaktivna instalacija koja će omogućiti publici da putem senzora upravlja projekcijom. Na Zdencu života publiku očekuje fotoperformans Iris Brosch i Opere HNK u kojem se tematiziraju razni oblici diskriminacije prema osobama starije dobi.