U Zagrebu je konačno otvoren Židovski muzej. Bili smo tamo

Galeriju fotografija snimio je Vjekoslav Skledar

FOTO: Vjekoslav Skledar

U nedjelju, na Europski dan židovske kulture i baštine, u Zagrebu je otvoren Židovski muzej. Zasad je smješten u sjedištu njihove općine u Palmotićevoj ulici, a plan je da se preseli u Prašku ulicu, kada se na mjestu srušene sinagoge izgradi Židovski centar.

Profesorica Mira Wolf, kuratorica Zbirke iudaicae Židovske općine Zagreb, kaže da su u zbirku sakralnih umjetnina izabrali najvrjednija i najljepša djela. Kroz postav željeli su prikazati, ne samo bogatstvo povijesne baštine, nego i doprinos u području kulture, umjetnosti, arhitekture i gospodarstva kojim su zagrebački Židovi obilježili svoj grad.

210 godina Židovske zajednice u Zagrebu

Datum otvaranja muzeja poklapa se i s 210. obljetnicom osnutka Židovske općine Zagreb. “Ova je zbirka, kao i većina zbirki u Europi nakon Šoa, nastala strpljivim sabiranjem opljačkane baštine. Najveći broj sinagoga je srušen, no pokretno blago je sačuvano, iako ne uvijek u posjedu onih kojima je pripadalo”, objašnjava Mira Wolf.

zidovski muzej7
Svitak pisan rukom iz 19. stoljeća Vjekoslav Skledar

Izbor artefakata i medijskih prezentacija bio je problem zbog ograničenog prostora kojim u ovom trenutku raspolaže zagrebačka Židovska zajednica. Zbirka je prikupljana desetljećima, a sada je konačno narasla tako da se može otvoriti muzej. Ovaj muzej voditelji Židovske zajednice godinama su najavljivali izložbama koje su obuhvatile važne teme, poput one u kulturno povijesnom vodiču Židovi i Zagreb, iz 2010. te istoimenom izložbom u Gliptoteci 2015.

Dio velikog novog svijeta europskog židovstva

“Baveći se pripremom ovog postava, i moji suradnici, i ja, iznova smo s ganućem razabirali mnoštvo pojedinosti o ljudima koji su pali u zaborav”, kazala je Wolf. Izloženi predmeti nisu tamo samo zbog svoje estetike, oni predstavljaju i ljude zbog kojih su nastali, kao i majstore, koji često nisu bili Židovi.

zidovski muzej2
Tore su za Židove najvrijedniji dio muzeja Vjekoslav Skledar
zidovski muzej3
Hanukia iz 1860. godine Vjekoslav Skledar

“No ti majstori su svojim umijećem, znanjem i vještinom doprinosili židovskom životu”, kaže prof. Wolf. Cijeli postav govori i o povezanosti naše sredine s ostalim židovskim sredinama. “Bili smo dio velikog novog svijeta europskog židovstva poslije emancipacije. Svaki od izloženih predmeta ima svoju malu i važnu priču”, kazala je Mira Wolf. Kako kaže ovo je samo početak, onoga što bi htjeli da bude u Praškoj.

Zajednica i dalje radi na prikupljanju novih artefakata i dokumentacije iz društveno, kulturnih, arhitektonskih područja kao i holoklausta, a svi oni će biti izloženi u budućem, većem, muzeju.

zidovski muzej9
Obredni predmeti za sabat Vjekoslav Skledar
zidovski muzej
Postav muzeja Vjekoslav Skledar
zidovski muzej1
Za sada se nalazi u Palmotićevoj ulici u Zagrebu Vjekoslav Skledar
zidovski muzej6
Kruna Tore Vjekoslav Skledar
zidovski muzej10
Jastučić za obrezivanje Vjekoslav Skledar
zidovski muzej8
Kruna Tore koju je izradio majstor Anzolo Scarabello da Este, iz 1786. Vjekoslav Skledar
zidovski muzej5
Plašt tore od plavog baršuna s vezom od pozlaćene niti, u sredini se nalazi vječno svjetlo Vjekoslav Skledar
zidovski muzej4
Vječno svjetlo iz Beča, 1876. izradio ga je majstor Vincenc Czokally Vjekoslav Skledar