U Zagrebu se otvara izložba o kosovskom dizajnu. Kustos Sorić: 'Oni imaju jednu od najuzbudljivijih scena u susjedstvu'

Izložba 'Studio Permanent - Slučaj slojevitih identiteta u suvremenoj kulturi Kosova' bit će otvorena do 23. veljače

FOTO: HDD

Ako do ovoga trena ništa niste znali o modernom kosovskom dizajnu, izložba “Studio Permanent – Slučaj slojevitih identiteta u suvremenoj kulturi Kosova” dolazi da popuni naše rupe u znanju.

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u petak 9. veljače predstavit će se bogata produkcija publikacija, plakata i hibridnih formi nastalih za kulturne institucije, nezavisne organizacije, umjetničke manifestacije i autore s područja najmlađe post-jugoslavenske republike.

HDD

U bogatoj vrevi Prištine – tvrdi kustos i jedan od autora postava, dizajner Sven Sorić – glavnog grada s najmlađom populacijom u Europi i na kulturnoj sceni koju ustrajno podržavaju zapadne diplomacije, zadnjih godina dolazi do liberalizacije i dijaloga usmjerenog na teme identiteta, položaja rodnih, nacionalnih i seksualnih manjina na Kosovu.

Riječ je o “jako neočekivanom i atipičnom valu liberalizacije za mlade balkanske demokracije koje inače pokušavaju dokazati dugotrajnost svoje tradicije i pravovjernosti”.

Metikulozan pristup radu

Na takvu je scenu 2018. formalno istupio i Permanent – prištinski studio za grafički dizajn kojeg osniva Nita Salihu Hoxha, dizajnerica srednje generacije s bogatim agencijskim iskustvom koja oko sebe skuplja pretežno suradnice na polju dizajna i ilustracije.

Salihu Hoxha sa Sorićem potpisuje autorstvo postava a do suradnje je, prepričava naš sugovornik, došlo organski. “Povezani smo već neko vrijeme preko društvenih mreža. Kroz nekoliko godina razgovora o tipografiji i dizajnerskim problemima, kao i razmjene iskustva predložio sam da organiziramo u HDD galeriji njihovu izložbu”.

HDD

“Svake godine pokušavamo imati neko inozemno gostovanje, tako da je bilo logično po prvi puta kod nas predstaviti i kosovski dizajn”, kazuje Sorić koji naglašava kako je riječ o jednom od najuzbudljivijih recentnijih dizajnerskih projekata na području bivše Jugoslavije.

“Njihov pristup radu je metikulozan. Biraju pomno s kime će i na kakvim projektima raditi, a većina je umjetničko-istraživačke prirode. Paze da su im suradnici temeljiti u svome radu, da se radi o ozbiljnim projektima u koje se isplati utrošiti vrijeme”.

Uzbudljive prakse

Sorić kao zanimljivost dodaje i to da njihov način suradnje s autorima, istraživačima i institucijama izlazi iz okvira dizajna i ulazi u sferu uredničkog posla.

“Formalno ih odlikuje čisti pristup s primarnim naglaskom na pomno birane tipografije koje na meta razini redovito prate sadržaj, naglašeno korištenje jedne dominantne boje, snažno korištenje autorske ilustracije i kolaža, a sve uz povremeno i odmjereno dekonstruiranje vizualne kompozicije i dizajnerske hijerarhije”.

hdd

Pored poznatijih imena hrvatskoj publici Albana Muje i Dritona Selmanija, ova izložba donosi i druge inkognito umjetnike sa zanimljivim i uzbudljivim praksama. “Ovo je naš prvi susret s kosovskom dizajnerskom scenom, ali i najsuvremenijom umjetničkom scenom kroz rad dizajnera na njihovim publikacijama”, govori Sorić.

Okončavanje krvnih osveta

Produkcija studija Permanent gotovo je isključivo u sferi kulture, tako da se od njihovog formiranja može pratiti dizajn za dva kosovska nastupa na Bijenalu arhitekture u Veneciji, na Prištinskom Prideu, Programu rodnih studija Sveučilišta u Prištini i projektu Usmene povijesti pri Nacionalnoj galeriji Kosova.

Tu su i dizajn za “Autostrada Biennale”, nekolicinu izložbi u galeriji Ministarstva kulture Kosova te publikacije izdane u sklopu Manifeste, kao i za povijesno-identitetske teme poput knjige o štrajku rudara ili okončavanju krvnih osveta. Izložba će biti otvorena do 23. veljače.

HDD