Ukraden je vrijedan original Churchillovog potreta. Genijalna je priča o nastanku te fotografije

Jedan potpisani primjerak originala fotografije 'Lava koji riče' nedavno je na aukciji kuće Sotheby’s prodan za 62.500 dolara

FOTO: You Tube CBS Evening news

“Možete me slikati”, rekao je Winston Churchill armensko-kanadskom fotografu Yousufu Karshu dok je sjedio pred njime nakon govora u Ottawi 1941.godine. Churchill je pušio cigaru, što je smetalo fotografiji kakvu je Karsh zamislio. Nakon propalih pokušaja da uvjeri britanskog premijera da ugasi cigaru, Karsh mu je prišao i kazao “oprostite, gospodine” i oteo mu cigaru iz ruke. “Dok sam se vratio svom fotoaparatu, Churchill je izgledao toliko ratoborno kao da će me proždrijeti” prisjetio se kasnije Karsh. “I u tom je trenutku nastala fotografija.”

Ta fotografija, poznata kao “Lav koji riče”, postala je jedna od najčešće reproduciranih fotografija ikada, čak se pojavila i na engleskoj novčanici od pet funti. A sada je opet stigla na naslovnice. Sredinom kolovoza, luksuzni hotel u Ottawi otkrio je da je njihov potpisani originalni otisak kultnog Churchillovog portreta ukraden i zamijenjen lažnim.

Ukradena prije osam mjeseci

U noći 19. kolovoza zaposlenik hotela Fairmont Chateau Laurier primijetio je da okvir na vrijednom otisku ne odgovara drugim okvirima na zidu. Hotel je pozvao Jerryja Fieldera, direktora Karshove ostavštine koji je odmah potvrdio da je potpis na fotografiji lažan, piše The Guardian.

Službenici hotela kažu da je fotografija ukradena prije otprilike osam mjeseci. Genevieve Dumas, direktorica hotela, kaže za CTV News da su suzili datum pljačke na period između 25. prosinca i 6. siječnja 2022. godine.

Fielder, koji 43 godine gleda u potpis, kaže za The New York Times da je jedina osoba koja je napravila otiske iz originalnih negativa Karshovih fotografija bio sam Karsh. Kada je 1992. zatvorio studio, njegovi negativi su otišli u Kanadsku knjižnicu i arhive, a kopiranje nije bilo dopušteno. Jedan potpisani primjerak originala fotografije “Lava koji riče” je 2020.godine na aukciji kuće Sotheby’s prodan za 62.500 dolara.

Više od hotela

Za Karsha je hotel Fairmont Chateau Laurier bio više od hotela. U njemu je fotograf 1936. godine održao svoju prvu izložbu. Ondje je, 1972.godine, otvorio svoj fotografski studio, a 1980. godine sa suprugom se uselio u hotel. Fairmontu je poklonio nekoliko potpisanih originalnih radova, uključujući i Churchillov portret. Karsh je umro 2002. godine.

“Toliko smo putovali da je bilo teško održavati veliki dom”, kazala je supruga, koja sada ima 92 godine, za Times. “Svidjelo mi se jer je hotel poput malog grada”.

Krađu istražuje policija u Ottawi, a direktorica hotela kaže “da bi bilo žalosno taj dio povijesti ostaviti igdje osim gdje pripada, a to je Fairmont Chateau Laurier.”