Umjetnički kolektiv Pimp My Pump sprema akciju na Glavnom kolodvoru i svi morate doći

Maštoviti zagrebački likovnjaci i grafiteri izlažu u vagonima u suradnji s Hrvatskim željeznicama

Lokacija: Zrinjevac
FOTO: Noty, Bare i Ruska

Radišni trešnjevački umjetnički kolektiv Pimp My Pump, poznat po maštovitom oslikavanju franceka (tradicionalnih kvartovskih česmi za vodu) diljem Zagreba, a odnedavno i po kojekakvim drugim umjetničkim akcijama u različitim aranžmanima, svoj najnoviji projekt priprema u suradnji s Hrvatskim željeznicama. Naime, popularni “Pumpovci” će 16. i 17. svibnja svoje radove izlagati u četiri stojeća vagona na poštanskom kolosijeku 6. perona Glavnog kolodvora, u postavu naslovljenom “Putujuća izložba“, koji će se oba dana moći razgledati od 11 do 23 h.

Kreativna ekipa će u izložbeno-galerijskom vagonu, dijelu zbirke Hrvatskog željezničkog muzeja u vlasništvu HŽ infrastrukture predstaviti publici fotografije svojih dosadašnjih radova, dok će u preostala tri vagona posjetioci moći razgledati pumpe oslikane posebno za ovu priliku te uživati u projekcijama filmova koji također dokumentiraju rad kolektiva. Jedan će vagon pritom biti rezerviran za veselo druženje u ugodnoj proljetnoj atmosferi.

Pimp My Pump: Zagor i Chico

Umjetnost, glazba i druženje

Dodatno, tijekom oba dana u organizaciji Udruge Praktikum od 11 do 13 h održat će se dvije likovne radionice. Prva će biti posvećena oslikavanju stolića po uzoru na djela petero modernih umjetnika, a polaznici će raditi i na simuliranim pumpama od papira. Druga radionica namijenjena je prvenstveno djeci koja će kao radni materijal na raspolaganju imati poštanske vreće. Cjelodnevni program upotpunit će neprekidni nastupi vrsnih lokalnih DJ-a (Jeff Jarunsky, Zac, Carlito i M.I.L.E.) na pozornici na otvorenom koja će biti postavljena na istom kolosijeku.

Pimp My Pump: Dino Dvornik

Kolektiv Pimp My Pump započeo je s radom 2011., isprva skriveno pod okriljem noći kao i većina uličnih umjetnika, da bi njihove vizualne intervencije u javnom prostoru vrlo brzo počeli odobravati svi koji su ih vidjeli. Uskoro su uslijedile i suradnje s institucijama i različitim tvrtkama (prvenstveno Adidasom) koje potiču i zajedno sa njima razvijaju nove projekte. Premda je u srži djelovanja kolektiva misija očuvanja franceka kao autentičnih elemenata javne opreme grada Zagreba, kao i njihovo ponovno funkcioniranje, rad Pumpovaca dotiče i prožima šire sfere kultiviranja javnog prostora, za kojeg smatraju da je namijenjen prije svega građanima za transformaciju i unapređenje.

Pimp My Pump: Željko Malnar

Zagreb prati svjetska likovna kretanja

Stoga njihove recentne akcije uključuju i različite dobrotvorne priredbe, zatim obnavljanje zapuštenih prostora poput parka u trešnjevačkoj Ulici Božidara Adžije, i to uz intenzivnu participaciju građana koji su prepoznali vrijednost rada kolektiva za četvrti u kojima žive. K tome, radovi ovih mladih umjetnika autodidakta uvijek su izvedeni na visokoj razini likovnosti, i nije teško primijetiti kako postaju sve bolji i bolji kako vrijeme prolazi. U svojoj radionici u jednoj maloj trešnjevačkoj ulici momci na dnevnoj bazi miješaju boje, skiciraju, istražuju i dolaze do uvijek novih rješenja, s plemenitim ciljem da učine svoj grad ljepšim i boljim.

Pimp My Pump: The Blues

Na taj način i Zagreb sve intenzivnije prati globalne trendove velikog otvaranja umjetnosti najrazličitijim slojevima publike, dajući vlastiti doprinos ideji da je umjetnost vrijedna svojina javnosti i jedna od aktivnosti koje život čine smislenim i produktivnim. Da to polako prepoznaju i tvrtke i institucije, svjedoči činjenica da su željezničku akciju Pimp My Pump podržali Grad Zagreb, Adidas, System Print Studio i HŽ Infrastruktura i Putnički prijevoz. Vidimo se na Glavnom!