Umro je Bernardo Bertolucci

Genijalni režiser godinama se borio s rakom; otišao je sa 77 godina

FOTO: Profimedia, United Archives

Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj najpoznatiji po filmovima “Posljednji tango u Parizu” i “Posljednji kineski car” preminuo je u dobi od 77 godina, izvijestili su u ponedjeljak talijanski mediji.

Bertolucci je rođen u talijanskom gradu Parmi 1940. godine, kao sin pjesnika i učiteljice, a govorio je da je odrastao u književnoj i umjetničkoj atmosferi. Njegov otac Attilio je bio prijatelj s Pier-Paolom Pasolinijem, spisateljem i pjesnikom koji je zaposlio Bertoluccija kao asistenta za svoj prvi film 1961. godine, Accattone. Bertolucciju je to bio ključan moment u karijeri. Pasolini ga je preporučio za scenarista za film La Commare Secca, koji je također postao Bertoluccijev režiserski prvijenac u 1962. godini.

Za “Posljednjega kineskog cara” osvojio je Oscara za režiju

U svojoj karijeri koja je počela u 60-ima, Bertolucci je postao ključna figura čuvenog talijanskog novog vala. Bio je rame uz rame s velikanima talijanskog filma, poput Antonionija, Fellinija i Pasolinija i pritom je uspio napraviti tranziciju u velike holivudske produkcije. Njegov Posljednji kineski car iz 1987. godine, na primjer, osvojio je devet Oscara.

Kao režiser, Bertolucci se počeo etablirati s filmom Prije revolucije iz 1964. godine, koji prati marksističkog studenta iz Parme u aferi s njegovom ujnom. Konformistom iz 1970. godine, iskazao je svoju predanost ekstremno lijevim političkim stavovima i idejama. “Živio sam u nekom komunističkom snu”, izjavio je u intervjuu za Guardian 2013. godine.

Kontroverzni posljednji tango u Parizu

Posljednji tango u Parizu iz 1972. godine je ne samo jedan od popularnijih, već i kontroverznijih Bertoluccijevih filmova. Film je podigao kontroverzu nakon što je Bertolucci priznao da je scena silovanja u filmu snimljena bez pristanka glumice Marie Schneider. Priznao je da su on i glumac Marlon Brando zajedno došli na tu ideju kako bi reakcije glumice bile što uvjerljivije.

Bertoluccijev posljednji završeni film bio je “Io e te” (Ja i ti) iz 2012. godine, koji je snimljen po noveli Nicolla Ammanitija. Film prati introvertiranog tinejdžera koji kaže svojim roditeljima da ide na skijanje, no cijelo vrijeme provodi sam u podrumu. Bertolucci se nakon tog filma kompletno povukao. Više od deset posljednjih godina svojeg života proveo je u invalidskim kolicima, nakon neuspješne operacije hernije diska 2003. godine. S filmašicom Clare Peploe oženio se 1978. godine, no nisu imali djece. Umro je u svojem domu u Rimu nakon višegodišnje borbe rakom, pišu talijanski mediji.