Umro je Bill Withers, čovjek koji nam je ostavio svoje veličanstvene hitove 'Lean on Me' i 'Ain’t No Sunshine'

Withers je imao 81 godinu. Njegova 'Lean On Me' (Osloni se na mene) posebno je popularna u doba ove pandemije

FOTO: YouTube/screenshot

Umro je Bill Withers, američki soul pjevač i tekstopisac, autor brojnih hitova, poput pjesama Lean on Me, Ain’t No Sunshine i Lovely Day. Withers je imao 81 godinu, preminuo je u ponedjeljak u Los Angelesu, a uzrok smrti su srčane komplikacije, navodi se u izjavi njegove obitelji.

„Shrvani smo gubitkom dragog, predanog muža i oca. Bio je samotan čovjek sa srcem, pokretan željom za povezivanje svijeta svojom poezijom i glazbom, koji se iskreno obraćao ljudima i međusobno ih je povezivao. Koliko god da je u privatnom životu bio blizak obitelji i prijateljima, njegova glazba zauvijek pripada svijetu. U ovim teškim trenucima molimo se da njegova glazba ponudi utjehu i zabavu, dok njegovi obožavatelji grle svoje voljene“, stoji u objavi.

Tri Grammyja

Withers je na glazbenoj sceni bio aktivan kratko, od 1970. do 1985. godine, ali u karijeri je osvojio čak tri Grammyja. Dva od osam njegovih studijskih albuma ostvarila su zlatnu nakladu, baš kao i kompilacija njegovih najvećih hitova. Usprkos ranom umirovljenju, Withersova glazba imala je zamjetan utjecaj na razvoj R&B-a i hip hopa.

U pjesmi Lean On Me (Osloni se na mene) opisao je svoje odrastanje u Zapadnoj Virginiji. Zbog siromaštva i teških uvjeta u kojima su živjeli, ljudi su si ondje pomagali i oslanjali se jedni na druge, a pjesma je danas, s pojavom koronavirusa, stekla novu popularnost. Brojnim obradama danas se pruža podrška liječnicima i drugim javnim djelatnicima koji pomažu građanima u jeku pandemije.