Umro je Christopher Lee, jedan od legendarnijih glumaca svih vremena

Proslavio se ulogom Drakule, a mlađi ga pamte iz 'Gospodara prstenova'

British actor Christopher Lee and his wife Birgit Kroncke arrive on the red carpet prior to the screening of the film "Night Train to Lisbon" presented at the 63rd Berlin International Film Festival in Berlin on February 13, 2013.  AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
FOTO: AFP/AFP

Sir Cristopher Lee, filmska legenda koja je obilježila baš svaki film u kojem se pojavila (od Hammer horora, preko ‘Ratova zvijezda’ i ‘Gospodara prstenova’, do jednog od najboljih negativaca James Bond filmova), preminuo je u 94 godini života. Legendarni glumac umro je u nedjelju ujutro u bolnici u Londonu, izjavili su izvori bliski obitelji.

Lee je u bolnici proveo zadnja tri tjedna (tamo je proslavio i 93. rođendan) za vrijeme kojih su doktori pokušavali izliječiti probleme s plućima i zatajenjem srca. Njegova supruga je odlučila ne objavljivati vijest o smrti nekoliko dana, dok ne obavijesti cijelu obitelj. Par je bio vjenčan više od 50 godina.

Sir Lee se prvi put na filmu pojavio u horor filmovima koje je pedesetih radio britanski Hammer studio i ostat će zapamćen kao jedan od najstrašnijh likova u povijesti flima. Njegova verzija Drakule je još uvijek nenadmašena. No, čini se da je posljednjih 15 godina njegovog života bilo najplodnije – jedna potpuno nova generacija fanova ga je upoznala kroz dvije najveće franšize posljednjih godina – kao Sarumana u Gospodaru prstenova i Count Dookua u Star Wars filmovima. Postao je i redovni suradnik Tim Burtona s kojim je snimio remake filma ‘Alisa u zemlji čudesa’ i ‘Sanjiva dolina’, ‘Mrtva nevjesta’, ‘Charlie i tvornica čokolade’ i ‘Tamne sjene’.

Skromni glumac koji je bio vrhunski špijun

O sebi nikada nije želio razmišljati kao o zvijezdi. Bio je skroman na ekranu i van njega. O svojom poprilično impresivnom ratnom putu u Drugom svjetskom ratu je samo rekao da je bio član ‘Special Operations Executivea’. Naravno, zato jer nije smio pričati o tome. “Bio sam pridružen SAS-u s vremena na vrijeme, ali nam je zabranjeno da ikada u budućnosti pričamo o konkretnim operacijama koje smo izvodili. Samo ću reći da sam bio u specijalnim jedinicama”. Suprugu Birgit oženio je 1961. i s njom ima jednu kćer, Christinu. Kada su ga upitali koja je tajna njegovog dugovječnog braka, ponudio je kratki i jednostavni odgovor: “Oženite nekoga predivnog”.

Njegovo prvo pojavljivanje u ‘Drakuli’ je bio šok. Prije tog trenutka vampiri su bili deformirana čudovišta sličnija onom Nosferatuu iz njemih filmova. Vampir je bio zao i bestijalan. Onda se Lee pojavio na vrhu stepenica u produkciji Hammer studija. Bio je jako visok, zgodan i građen kao atleta. Bio je direktan, a svemu je sigurno pomogao duboki glas kojim je lako zapovjedao. Ovom vampiru, barem na prvi pogled, ništa nije nedostajalo. Izgledao je kao prosječni zgodni britanac.

lee2_3336795b

Taj njegov benevolentni izgled ga je pretvorio u zvijezdu i najboljeg vampira koji je ikada živio. Jer kada je ta fasada pukla, kada se vidjelo tko je Drakula zapravo i kada se u noći pojavilo blijedo lice s dugim zubima, svi su bili potpuno zatečeni. Ne samo zato što se iza sasvim atraktivne skrivalo čisto zlo, nego zato što je (čak i tako zao) isijavao seksualnošću.

Uloga koja ga je stvorila i zamalo uništila

Uloga Drakule ga je stvorila, ali i zamalo uništila. Glumio je u nastavcima koji su jedan za drugim postajali sve lošiji i lošiji. Dvadeset godina je radio za Hammer, snimao horore za studio koji je praktički vlastoručno stvorio. Do sedamdesetih se pojavljivao kao Drakula, ali je zaključio da ne želi to, da ne želi do kraja života glumiti samo vampira.

Iako je s vremenom zamrzio Drakulu i blesave nastavke koji su se snimali, valja napomenuti da je najviše bio ponosan na ulogu koja je direktno inspirirana grofom. 1973. pojavio se u ulozi Lorda Summerislea u jednom od najboljih horora svih vremena, ‘Čovjek od pruća’ (odnosno ‘Wicker man’). Baš kao i Drakula, Summerisle je aristokrat, uglađeni gospodin na van, a iznutra potpuna zvijer. Summerisle je ljudska verzija Drakule. “Predivan je to film”, rekao je Lee za ‘Čovjeka od pruća’, “i njegova snaga leži u tome da nikada ne možete pretpostaviti što će se dogoditi sljedeće. Baš zato što su svi toliko fini i pristojni”.

Strah od prenasilnih horora

Godinu dana nakon toga, u svom planiranom odlasku iz horor žanra, prihvatio je ulogu u Bond filmu ‘Čovjek sa zlatnim pištoljem’ i odigrao jednog od dva najbolja negativca koje protiv kojih se britanski špijun ikada morao boriti. Kurioziteta radi – Christopher Lee bio je bratić Iana Fleminga, autora romana o Jamesu Bondu.

S obzirom da se klonio horora koliko god je mogao, odbio je ulogu u filmu ‘Noć vještica’, a tu je odluku nekoliko puta nazvao najgorim potezom svog života. Isto tako je preskočio ulogu u filmu ‘Airplane!’, što je također požalio.

Godinama je bježao od horora. Uspio je to sa ‘Zvjezdanim ratovima’ i ‘Gospodarima prstenova’, ali se zapravo nikada nije riješio žanra koji je pomogao stvoriti. Burtonovi filmovi su ga vratili malo po malo u horore, a na kraju se vratio i Hammeru, 2011. godine s filmom ‘The Resident’. No moderni horori mu nisu baš bili najdraži. “U posljednje vrijeme se snimaju neki filmovi koji su fizički odbojni”, rekao je nakon što je snimio svoj posljednjih horor film. “Ono što smo mi radili su bile fantazije i bajke. Niti jedna osoba nije mogla oponašati to što smo mi radili. Ali sada, kada na filmu imamo Hannibala Lecetera, mogu. Tako možemo dobiti nove Jeffery Dahmere i u tom smislu su takvi filmovi opasni”.

Vrlo uspješna karijera metal glazbenika

Sir Lee se tijekom cijele karijere bavio i muzikom. Snimio je jednu pjesmu i za soundtrack filma ‘Čovjek od pruća’, ali cijelo vrijeme je želio više. 2010. je izbacio svoj prvi album – ‘Charlemagne: By the Sword and the Cross’. Christopher Lee je u tom trenutku imao 88 godina. A album koji je izbacio je bio heavy metal rasturanje. Nije bilo čudno samo da glumac od 88 godina izbacuje heavy metal album, nego i činjenica da je bio stvarno dobar. Pobrao je sjajne recenzije, ali i nagrade na nekim stvarno ozbiljnim metal manifestacijama. 2013. je izbacio singl, metal božićnu pjesmu i našao se na 22. mjestu Bilboardove ljestvice. Tako je postao najstariji glazbenik koji se ikada našao na toj ljestvici.

Karijera Christophera Leea još uvijek nije gotova. Uskoro bi trebao izaći posljednji film za koji sigurno znamo da je glumio – ‘Angels in Notting Hill’. Isto tako, pristao je glumiti u drami o napadu na New York 11. rujna nasuprot Ume Thurman, no još uvijek nije poznato je li snimanje tog filma uopće počelo ili u kojoj je fazi.

U intervjuu koji je dao 2013., piše The Guardian, Lee je pričao o svojoj ljubavi prema glumi. “Snimanje filmova nikada nije bio posao za mene, to mi je posao”, rekao je. “Imam nekoliko interesa van glume – pjevam, pisao sam knjige – ali gluma me goni dalje, to je ono što radim, to je ono što daje smisao mom životu”.

Odlazak ovog velikog glumca potresao je brojne fanove, ali i ljude koji su radili s njim ili ga poznavali. Količina reakcija na Twitteru je nevjerojatna: