Umro je crtač stripova Alem Ćurin, autor nekih čuvenih Feralovih naslovnica

Veliki splitski umjetnik otišao je u 68. godini života

U 68. godini umro je Alem Ćurin, poznati splitski grafički dizajner, ilustrator, slikar, skulptor, prozni pisac i esejist, javlja Dalmatinski portal. Kao ilustrator Ćurin je radio za Slobodnu Dalmaciju i Feral Tribune, a kao grafički dizajner u splitskom HNK-u. Posljednjih godina Ćurin je surađivao s tjednikom Novosti.

Osnivač je samostalne grafičke radionice Think Ink i član neformalne književne skupine Utorkaši. Ovoga ljeta Ćurinova ilustracija, iskorištena za plakat 44. Splitskog ljeta 1998. godine, postala je mural na zidu pročelja ateljea splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u središtu Splita, objavila je Slobodna Dalmacija. Ćurin je, pišu Novosti, dobitnik niza nagrada: od treće nagrade za strip u kanadskom Montrealu 1981. godine do Grand Prixa na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2008.

Prijatelji se opraštaju od splitskog umjetnika

Od Ćurina se oprostio poznati novinar i rock kritičar Zlatko Gall. “Otišao je moj veliki prijatelj i još veći umjetnik Alem Ćurin. Pisao sam pregovore za njegovu prvu izložbu stripa, pa slika i skulptura a onda i ilustracija a sad me toka i in memoriam. Jebiga Aleme, viđat ću te sad samo na mojim zidovima gdje vise table tvojih stripova i ilustracija. Ni ti ni ja ne vjerujemo u ono adio i zagrobni život pa ostaje samo reći – falit ćeš stari druže”, napisao je na Facebooku.

Otišao je moj veliki prijatelj i još veći umjetnik Alem Ćurin. Pisao sam pregovore za njegovu prvu izložbu stripa, pa…

Posted by Zlatko Gall on Tuesday, December 15, 2020

Od Ćurina se opraštaju i drugi prijatelji, među njima i Boris Dežulović te književni urednik Kruno Lokotar.

Adio Aleme, adio kumpanji.

Posted by Boris Dežulović on Tuesday, December 15, 2020

Ode nam i Alem Ćurin, ode genij. Lijepo se s njim drugovalo i surađivalo, neke naslovnice je napravio, uvijek je bilo…

Posted by Kruno Lokotar on Tuesday, December 15, 2020

Sajam tuguje. Adio druže Aleme.

Posted by Sanjam Knjige U Istri on Tuesday, December 15, 2020