Umro je Seiji Ozawa, jedan od najpoznatijih dirigenata u svojoj generaciji

Slavni dirigent umro je od zatajenja srca u dobi od 88 godina, objavila je u petak japanska javna televizija

(FILES) This file photo taken on July 19, 2006 shows Japanese conductor Seiji Ozawa conducting a performance of Mahler's Symphony No. 2 ''Resurrection'' during a rehearsal at the Aichi Prefectural Theater in Nagoya, central Japan. Media reports said on February 9, 2024 that Japanese star conductor Seiji Ozawa has died at the age of 88. (Photo by JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
FOTO: AFP

Japanski dirigent Seiji Ozawa, jedan od najpoznatijih dirigenata u svojoj generaciji, umro je u utorak od zatajenja srca u dobi od 88 godina, objavila je u petak japanska javna televizija NHK.

Ozawa, rođen u Kini, proveo je desetljeća na čelu najpoznatijih orkestara širom svijeta, no na intervjuima je nosio kravate s uzorcima iz bejzbola i želio je da ga se oslovljava imenom, a ne maestro.

Publiku je šarmirao neukrotivom kosom i osmjehom, osobito u SAD-u, gdje je gotovo tri desetljeća bio glazbeni direktor Bostonskog simfonijskog orkestra.

Boston kao drugi dom

Boston je 2020. njegov rođendan 1. rujna proglasio Danom Seiji Ozawe, na što je on rekao da je Boston njegov drugi dom.

Kada se nekoliko godina poslije vratio u Tokijo, skromnog Ozawu moglo se susresti u metrou s kapom bejzbol tima Boston Red Sox i popričati s njime.

“Ja sam sasvim suprotno od genija, uvijek sam morao uložiti napor”, rekao je novinarima 2014. “Zaista ne volim učiti, ali morao sam ako sam želio stvarati glazbu. Svatko tko je genij može lako biti bolji od mene.”

Problemi sa zdravljem

Angažman za Bečku državnu operu pokvarili su mu problemi sa zdravljem, uključujući rak jednjaka 2010. kada je otišao s pozicije.

Kasnije je operirao kralježnicu i bolovao je od upale pluća zbog čega je morao živjeti povučenije, no tada je imao više vremena za studiranje glazbe, druženje s prijateljima i razmišljanje.

“Nastavit ću raditi sve što sam i uvijek, podučavati i dirigirati, dok ne umrem”, rekao je za Reuters u prosincu 2013.

Počeo kao crkveni pjevač

Rođen je u Shenyangu u Kini 1935. gdje mu je radio otac, zubar. Imao je trojicu braće. Poslije su se preselili u Peking.

Majka mu je bila kršćanka i vodila ga je u crkvu na pjevanje. Obitelj je i kod kuće pjevala, ponekad u pratnji brata na harmonici. “Tako sam upozao glazbu”, napisao je kasnije. Obitelj se vratila u Japan 1941. gdje je Ozawa počeo učiti klavir. Kada je igrajući ragbi ozlijedio prst više nije mogao svirati pa se posvetio dirigiranju.

Godine 1959. uputio se u Europu teretnim brodom, putujući do Francuske dva mjeseca. Okušao se na natjecanju za mlade dirigente u Besanconu i pobijedio, što mu je otvorilo vrata širom svijeta.

Surađivao s velikanima

Surađivao je s velikanima kao što su Herbert von Karajan i Leonard Bernstein, gostovao u Torontu, San Franciscu i Singapuru, a 1973. postao je direktor Bostonskog simfonijskog orkestra u kojem je proveo 29 godina.

U Bostonu je podučavao djecu, a u Japanu je utemeljio uspješni ljetni glazbeni festival u gradu Matsumotu nazvavši ga po svojem prvom mentoru Hideo Saitu.

Ozawa ima dvoje djece. Kći Seira je spisateljica, a sin Yukiyoshi glumac.