Umro legendarni pjevač Milo Hrnić

Posebno će se pamtiti njegova tri pobjednička nastupa na splitskom festivalu

FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon duge i teške bolesti, u dobi od 73 godine, preminuo je legendarni pjevač Milo Hrnić, javlja Dubrovački dnevnik. Prodao je više od milijun nosača zvuka, 20 albuma i preko 200 pjesama.

Posebno će se pamtiti njegova tri pobjednička nastupa na splitskom festivalu tijekom 80-ih s hitovima poput “Vrati se, Dalmacijo, ljubav si vječna” i “Dobra večer prijatelji”.

Osim u glazbi, Hrnić se okušao i u politici, služeći kao član Gradskog vijeća grada Dubrovnika, najprije kao čelnik HNS-a, a potom kao nezavisni vijećnik. Dubrovčani su ga čak proglasili “pjevačem stoljeća grada Dubrovnika” 2004. godine, zajedno s Terezom Kesovijom.

Počasni građanin Bombaja

Rođen u glazbenoj obitelji 3. veljače 1950. godine, Hrnić je imao duboke korijene u glazbi. Njegov polubrat Antun Simatović bio je osnivač popularnog gospel pop benda Poklisar, a upravo je Antun bio Miloov najveći glazbeni i životni uzor. Obitelj ga je krstila imenom Bože, ali su ga prijatelji i profesori od milja zvali Milo, ime koje je službeno prihvatio tek kad je ozbiljno krenuo u glazbenu karijeru.

Nakon završetka srednje škole, Hrnić je otišao ploviti i doživio je nevjerojatan trenutak spašavanja lokalnih ribara tijekom strašnog nevremena u Indijskom oceanu 1965. godine. Taj događaj smatrao je jednim od najsretnijih u svom životu i za svoj doprinos spašavanju, proglašen je počasnim građaninom luke Bombaj.

‘Split je majka moje karijere’

Nakon godina prekooceanske plovidbe, Hrnić se posvetio svojoj pravoj ljubavi, glazbi. U Cavtatu je proveo deset godina baveći se turizmom kako bi podržao svoju glazbenu karijeru. Iako je zbog bolesti i obiteljskih problema povremeno izlazio iz javnosti, vratio se na scenu u prosincu 2008. godine s emotivnim povratničkim koncertom u Splitu.

Milo Hrnić je često isticao svoju ljubav prema rodnom Dubrovniku, no Split je nazivao “majkom svoje karijere” i isticao da bez Splita i Splićana ne bi bio ono što jest. Upravo je Split bio grad u kojem je odlučio održati svoj povratnički koncert.

Sa suprugom Dubravkom, također glazbenicom, u braku je bio gotovo 50 godina, a imaju i dva sina, Srđana i Antu. Srđan je iznenadno preminuo 2020. godine.