Umro Nikša Bareza, veliki hrvatski dirigent

Čuveni maestro je preminuo u 86. godini

30.05.2016., Zagreb - Hrvatsko narodno kazaliste svecanim koncertom na otvorenome obiljezava Dan grada Zagreba cime se po prvi puta HNK ukljucio u proslavu Dana grada Zagreba. Koncert je u izvedbi ansambla Opere pod ravnanjem maestra Nikse Bareze. Niksa Bareza."nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSEL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSEL

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT.

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih – Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem, produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Na čelu zagrebačke opere

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.