Umro novinar i publicist Rudi Aljinović, pionir hrvatskog stripa i legendarni Lastan iz Modre laste

Aljinović je za sobom ostavio bogatu i dugau karijeru

05.10.2012., Preradoviceva ulica, Zagreb - Predstavljanje knjige Ota Reisingera i druzenje u povodu 85. rodjendana u Knjiznici Bodana Ogrizovica. Rudi Aljinovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Umro je Rudi Aljinović, novinar, publicist, feljtonist, putopisac i popularizator znanosti, široj javnosti poznat i kao Lastan iz časopisa Modra lasta. Aljinović je preminuo u 87. godini života u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu, javili su iz udruge Stripforum, kojoj je Aljinović bio jedan od osnivača.

“Iz bogate biografije izdvajamo tridesetak scenarija za stripove Maurovića, Bekera, Dovnikovića, Delača, Svirčića, Bednjanca, Radilovića, Srezovića, Lordanića i Bešlića. Brojnim napisima o stripu pridonio popularizaciji i afirmaciji medija kao značajnog segmenta popularne kulture i priredio prvu izložbu stripa u nas, te više predavanja o stripu”, napisali su iz udruge.

S velikom tugom javljamo da je danas, 3. prosinca, u bolnici u Vinogradskoj preminuo naš dragi prijatelj i jedan od…

Posted by Stripforum on Saturday, December 3, 2022

Tek je 2007. godine otkrio da on stoji iza Lastana

Aljinović je generacijama mladih bio najpoznatiji kao sugovornik u časopisu Modra lasta, gdje je pisao pod pseudonimom danas kultnog Lastana. U svojoj rubrici odgovarao je na pitanja čitateljica i čitatelja, a vodio ju je s velikim razumijevanjem za mlade, s dozom humora. Aljinović je tek 2007. godine javnosti otkrio kako on stoji iza Lastana.

Bio je i pionir hrvatskog stripa, budući da je bio autor tridesetak scenarija za strip crtače. Prevodio je i engleske stripove, a radio je i kao urednik tematskih strip-albuma ”Hrvatski antifašistički strip” i ”Kad je strip bio mlad”. Radio je i kao urednik časopisa Izviđač, a autor je i priručnika koji i danas koriste izviđači. Tijekom karijere, surađivao je s Plavim vjesnikom i Zovom, a autor je bio i niza putopisnih reportaža.