Umro Philip Baker Hall, glumio je u Seinfeldu i imao golemu karijeru

Glumio je u filmovima Magnolia, Boogie Nights, Dogville, Argo... Umro je s 90 godina

FOTO: AFP

Philip Baker Hall, glumac poznat po ulogama u filmovima Magnolia i Boogie Nights, te u čuvenom Seinfeldu, preminuo je u 90. godini. Vijest je prvo na Twitteru objavio njegov susjed i pisac Los Angeles Timesa Sam Farmer. “Moj susjed, prijatelj i jedan od najmudrijih, najtalentiranijih i najljubaznijih ljudi koje sam ikad upoznao, Philip Baker Hall, sinoć je mirno preminuo”, napisao je.

Glumčeva supruga Holly Wolfle Hall nešto kasnije vijest je potvrdila za Associated Press. Rekla je da je Hall sve donedavno bio dobro te da je posljednje dane proveo uz lijepa sjećanja na svoj život . “Njegov glas je i na samom kraju još uvijek bio jednako snažan”, rekla je, a prenosi Guardian.

‘Nisam se mogao zamisliti na filmu’

Hall se proslavio kao karakterni glumac, a počeo je na pozornici u New Yorku prije nego što je započeo holivudsku karijeru 1970-ih s manjim ulogama u popularnom M*A*S*H-u i Good Times.

“Kad sam prvi put stigao, bio sam totalno naivan. Nisam znao odakle da počnem”, ispričao je svojedobno za Washington Post. “Televizija mi stvarno nije ništa značila. Nikada nismo imali televizor. Nisam se mogao zamisliti da radim na filmu. Ikada. To se naprosto nije činilo mogućim niti vjerojatnim”, rekao je.

Larry David: ‘Nitko me nije tako nasmijao’

No, u osamdesetima i devedesetima nastavio je nizati uloge u Ghostbusters II, Midnight Run, Say Anything, Air Force One, The Rock i The Truman Show.

Igrao je i u Hard Eight, Boogie Nights i Magnolia, a Larry David mu je dao uloge u Seinfeldu, gdje je postao poznat kao policajac iz knjižnice – Joe Bookman, i u seriji Curb Your Enthusiasm. “Philip me nasmijao više od bilo kojeg glumca s kojim sam radio”, rekao je jednom David.

Hall je glumio i u filmovima Dogville, The Insider, Zodiac, Argo, Bruce Almighty, The Amityville Horror, te na TV-u u hit serijama The Newsroom i Modern Family.