Umro veliki američki glumac, oskarovac Alan Arkin

Oscara je dobio u kategoriji za najboljeg glumca u filmu Mala Miss Amerike

NEW YORK, NY - MARCH 30: Alan Arkin attends the "Going In Style" New York Premiere at SVA Theatre on March 30, 2017 in New York City.   Mike Coppola/Getty Images/AFP (Photo by Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Američki glumac i redatelj Alan Arkin umro je u dobi od 89 godina, javlja časopis People kojemu su tu vijest potvrdili Arkinovi sinovi Adam, Matthew i Anthony.

“Naš je otac bio prirodna sila, nadaren kao čovjek i kao umjetnik. Bio je brižan otac, suprug, djed i pradjed. Jako će nam nedostajati”, priopćila je obitelj za People.

Počeci na Broadwayju

Arkin je glumačku karijeru započeo na Broadwayju u ranim šezdesetim godinama, glumeći u predstavama poput “Enter Laughing” iz 1963., za koju je osvojio prestižnu nagradu Tony. Igrao je u desecima drugih predstava, a uspješnu karijeru razvio je i na velikom platnu.

U filmu “Mala Miss Amerike” (Little Miss Sunshine iz 2006.) Arkin je glumio Edwina Hoovera, djeda u disfunkcionalnoj obitelji. Na ekranu je dobio samo 14 minuta, no to je bilo dovoljno za nominaciju, a kasnije i osvajanje Oscara za najboljeg glumca.

Glumio je i u političkoj drami Argo iz 2012. godine koju je režirao Ben Affleck.