Unikatni album Wu-Tang Clana prodan je na aukciji nepoznatom kupcu koji je za njega platio nekoliko milijuna dolara

Cilj je bio vratiti vrijednost glazbi, koja se srozala u vrijeme streaminga i piratizacije

BURBANK, CA - OCTOBER 02: (L-R, standing) Rappers Ghostface Killah, Method Man, GZA, RZA, Inspectah Deck, Cappadonna, Raekwon, (L-R, seated), Masta Killa and U-God of the Wu-Tang Clan pose at a press conference to announce they have signed with Warner Bros. Records at Warner Bros. Records on October 2, 2014 in Burbank, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Osnivač grupe Wu-Tang Clan, jednog od najpoznatijih hip hop kolektiva u povijesti, prije dvije godine je kompletirao njihov zajednički album “Once Upon a Time in Shaolin”. RZA je na ovom projektu radio s još jednim producentom, Cilvaringzom, a na njemu se našla selekcija pjesama koje su članovi Wu-Tanga snimili u periodu od šest godina. “Once Upon a Time in Shaolin” sadrži 31 pjesmu koje su raspoređene na 2 CD-a koji su umetnuti u kožne futrole i nalaze se u impresivnoj i ručno dizajniranoj srebrnoj kutiji. Album se od tada čuvao u Marrakechu u Maroku.

Idejni začetnik cijele priče je zapravo Cilvaringz, koji je htio da Wu-Tang snimi album koji će biti jedinstven po tome što će postojati samo jedan primjerak u svijetu. Time je imitirana praksa koja je bila česta pojava u vrijeme baroka i renesanse, kad su glazbenici skladali za specificirane naručitelje. Odlučeno je kako će se album prodavati putem aukcije, a njegova početna cijena je bila milijun dolara. Njihov cilj je bio ovim potezom vratiti vrijednost glazbi, koja se drastično srozala u vrijeme streaminga i piratizacije. “Da bi umjetnost promijenila način na koji ljudi razmišljaju, ona mora biti ekstremna. Niti jedna velika promjena nije počela kompromisom”, rekao je RZA tada za Forbes.

Priča se da je kupac Quentin Tarantino

Wu-Tangovci su odabrali aukcijsku kuću Paddle8 kojoj je povjerena prodaja ovog albuma. Ta kuća je poznata po tome što je već prodavala djela istaknutih umjetnika kao što su Jeff Koons, Julian Schnabel, Damien Hirst i mnogi drugi. Nakon dvije godine, predstavnici Paddle8 su ovog tjedna potvrdili kako je “Once Upon a Time in Shaolin” konačno prodan. Nisu htjeli otkriti ime kupca niti točnu cifru koju je platio za njega, ali su otkrili kako je riječ o nekoliko milijuna dolara. Guinnessova knjiga rekorda već je s početnom cijenom utvrdila kako je riječ o najskuplje glazbenom albumu svih vremena, a s novom prodajnom cijenom ta pozicija je dodatno učvršćena.

Posebno su zanimljivi pravni elementi vezani za ovaj album. Naime, anonimni kupac je s aukcijskom kućom morao potpisati ugovor koji ga spriječava da na komercijalni način objavi bilo koju pjesmu (ili album u cjelosti) punih 88 godina, točnije sve do 2103. godine. Ono što mu je dopušteno je javna reprodukcija na slušaonicama, ili da jednostavno stavi cijeli projekt na internet i omogući besplatno preuzimanje. Na internetu se već pojavio niz teorija koje pretpostavljaju tko je tajanstveni kupac albuma, a neki čak vjeruju kako je riječ o redatelju Quentinu Tarantinu, inače velikom obožavatelju Wu-Tang Clana. Bez obzira na to o kome je riječ, izvjesno je da ovaj album nećemo moći čuti za naših života.