Upravo je izašao najbolji izraelski dokumentarac ratne tematike koji smo do sada vidjeli

Jedna je Izraelka napravila dokumentarac o ratnim strahotama Šestodnevnog rata

FOTO: pinterest.com

Izrael je 1967. godine u Šestodnevnom ratu uništio naoko nepobjedivog neprijatelja i na taj je način proširio svoj teritorij za otprilike trostruko. Atmosfera u cijeloj zemlji je bila ekstatična, a čak je i to eufemizam. Upravo je to vrijeme pisac Amos Oz iskoristio kako bi razgovarao s tada mladim vojnicima koji su se bili tek vratili s fronte. Njegovi su razgovori tada pretočeni u knjigu koja je postala vjerojatno najmoćnijim primjerom moderne izraelske književnosti.

Muškarci su govorili o ratnim razaranjima, strahotama koje rat sam po sebi nosi, ali i svojim vlastitim strahovima. Kad su govorili o ponašanju izraelske vojske bili su mnogo kritičniji no što je to Oz tada mogao zamisliti. Premda je već tada planirao objaviti snimke razgovora s tim vojnicima, izraelska ga je vojska u tome spriječila. Snimke su bile cenzirirane i pohranjene u nekakav arhiv, a ta je cenzura trajala sve do danas.

Iz tog je materijala sad nastao dokumentarac u režiji jedne mlade izraelske redateljice Mor Louschy. Nazvan je “Censored voices”. Originalne su snimke spojene s arhivskim video materijalom koji pomaže izjave smijestiti od potrebni kontekst. Muškarci koji su tad govorili o svojim ratnim iskustvima danas su starci koji se još uvijek nisu uspijeli oporaviti od trauma koje su im tada dvojbe o opravdanosti nasilja urezale u svijest. I iako se njihovi glasovi tek sad mogu čuti, još su uvijek i više nego relevantni – oni su ipak stvarali Izrael kakvog mi danas poznajemo.