Tim UN-ovih stručnjaka: 'Upad prerušenih izraelskih komandosa u bolnicu možda je razni zločin'

Ubijena su trojica Palestinaca, IDF tvrdi da su bili militanti

EDITORS NOTE: Graphic content / A man checks blood splatters on a wall at the Ibn Sina hospital in Jenin in the occupied West Bank on January 30, 2024. Israeli forces shot dead three Palestinians at the hospital early on January 30, the Palestinian health ministry said, while the army said the three belonged to a Hamas "terrorist cell". (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
FOTO: AFP

Ubojstvo trojice Palestinaca u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali koje su prošli mjesec počinili izraelski komandosi prerušeni u zdravstvene radnike i muslimanske žene moglo bi se smatrati ratnim zločinima, rekla je skupina stručnjaka UN-a u petak.

Trojica militanata ubijena su 29. siječnja u zajedničkoj tajnoj operaciji vojske, sigurnosne službe Shin Bet i granične policije u bolnici Ibn Sina u Dženinu, jednom od najnestabilnijih gradova na Zapadnoj obali, rekla je izraelska vojska.

UN angažirao stručnjake

“Prema međunarodnom humanitarnom pravu, ubojstvo bespomoćnog ozlijeđenog pacijenta koji se liječi u bolnici predstavlja ratni zločin”, navodi se u priopćenju stručnjaka UN-a, referirajući se na Basela Al-Gazavija, pacijenta koji se liječio zbog ozljeda za koje je rekao da su uzrokovane izraelskim zračnim napadom.

“Prerušavajući se u naizgled bezopasno, zaštićeno medicinsko osoblje i civile, izraelske snage također su prima facie počinile ratni zločin prijevarom, što je zabranjeno u svim okolnostima”, dodali su, pozivajući Izrael da provede istragu.

Ti su stručnjaci posebni izvjestitelji koje su Ujedinjeni narodi angažirali da ispitaju određeno pitanje ljudskih prava. Izraelska vojska nije bila odmah dostupna za komentar njihove izjave.

IDF tvrdi da su žrtve bile teroristi

Snimke nadzorne kamere iz bolnice pokazuje skupinu od oko 10 ljudi, različito odjevenih u civilnu odjeću i medicinske odore, uključujući troje u ženskoj odjeći s maramama, kako idu hodnikom, naoružani jurišnim puškama.

Izraelska vojska priopćila je da je jedan od muškaraca ubijenih u bolnici bio pripadnik militantne palestinske skupine Hamas, koja upravlja Gazom, a ostali su radili za brigadu Dženin i oružano krilo Islamskog džihada.

Na Zapadnoj obali dogodila se eksplozija nasilja poslije napada Hamasa na Izrael 7. listopada i izraelske invazije na Gazu nakon toga.