Umro je Ben E. King, slavni pjevač čiju stvar ‘Stand By Me’ obožavamo

Sedam se puta plasirao na Bilboardovu ljestvicu samo s jednom stvari

FOTO: AFP

R&B i soul pjevač Ben E. King umro je u 77. godini života. Kingovo ime vam možda zvuči poznato, ali njegove pjesme sigurno znate. Karijeru je počeo u pedesetim godinama s bendom The Drifters, s kojima je snimio hitove There Goes My Baby i Save the Last Dance For Me. Nakon toga se odlučio za solo karijeru i 1961. snimio svoj najveći hit – Stand By Me. Pjesma je odmah postala hit i ušla u top pet najslušanijih stvari te godine u Americi.

Stand By Me je ušla u legendu i danas je jedna od najljepših soul pjesama svih vremena, a King se još jednom našao na muzičkim top listama s istom pjesmom u osamdesetima zahvaljujući filmu koji je nosio isto ime. King je pjesmu dva puta stavio na Bilboardovu listu, a još sedam puta se našla na istoj ljestvici zahvaljujući obradama koje su radili ljudi poput John lennona i Spidey Turnera.

1999. BMI je objavio kako je ‘Stand By Me’ četvrta najpuštanija stvar u povijesti radio i TV emitiranja u Americi, a ranije ove godine je dodana u fundus Kongresne knjižnice. Pjevač je umro u četvrtak, objavio je BBC News, a za njim tuguju tisuće obožavatelja. Gary US Bonds, kolega s kojim je često nastupao, je objavio dirljivo oproštajno pismo na svom Facebook profilu u kojem Kinga naziva ‘jednom od najdražih i najnadarenijih duša koje je ikada imao čast poznavati i nazivati prijateljem više od 50 godina’.