Upravo se sprema kazališna predstava o Alexanderu McQueenu i bit će jako zanimljiva

McQueen je modna ikona čiji je život fenomenalna priča za kazalište

FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Postoji li tema koja bi se mogla smatrati suviše zanimljivom za dramatizaciju? To se je pljašljivo pitao i James Phillips kad je počeo razmišljati o tome da napiše dramu o životu ikone modnog svijeta Alexandera McQueena. Život zločestog dečka britanske modne industrije bio je izrazito bogat događajima, ali ono što je dramatičara s početka priče mučilo bilo je to hoće li uspjeti stvoriti magiju nevezanu uz događaje koji su obilježili njegov život, već njegov neosporni umjetnički genij.

“Ono što je mene u svemu tome zanimalo bila je njegova umjetnost”, objasnio je Phillips. “Odmah sam znao da ne želim pisati nikakvu biografiju jer smatram da to u dramskom smislu nikad ne funkcionira. Osim toga, njegova je priča suviše tabloidizirana za moje pojmove”, nastavio je on.

Na drami je počeo raditi 2012. godine, a cijela se priča zahuktala kad je otkrio kako McQueenov genij pretočiti u riječi – njegovu je priču odlučio transponirati u fikcionaliziranu bajku. Dramska radnja ograničena je na trajanje jedne noći u kojoj Alexander (“Lee”) McQueen upoznaje svoju fanatičnu obožavateljicu Dahliju. Nakon što je ona provalila u njegov studio par je krenuo u ludu magičnu avanturu Londonom. Dahliju se vrlo jednostavno može tumačiti kao McQueenov alter ego. “Ona može reprezentirati ono o čemu on razmišlja ili ono čega se on boji. Ona je njegova suputnica na ovo čudnom danteovskom putu kroz pakao”, rekao je John Caird, redatelj predstave.

Inspiracija u kolekciji iz bajke

Inspiraciju za svoju dramu pronašao je u jednoj od dizajnerovih kolecija, “Djevojci koja je živjelu na drvu”. Priča koja se skriva iza te kolekcije je slijedeća: beskućnica ulazi u magično carstvo koje se nalazi u njegovom vrtu i magično se transformira u princezu – pomoću odjeće, naravno. Cijela je ta priča raspirila i Phillipsovu vlastitu maštu. On će u produkciju svoje bajke uključiti niz za McQueena tipično bajkovitih djevojaka koje plešu kao vjetrom nošene, ali originalne videoprojekcije i glazbu iz njegovih revija. Naravno da će i kostimi biti savršeni, premda je kostimograf David Farley naglasio da neće raditi nikakve kopije već će na vlastiti način protumačiti elemente McQueenove mode.

https://www.youtube.com/watch?v=UuxmgotmnAU

U ovoj predstavi neće biti mjesta niti za njegove modne revije koje su bile poznate kao izrazito dramatične. “On je imao predsnost iznenađenja. Mi nećemo krasti ništa od te vrste njegova vokabulara, već ćemo stvoriti svoj vlastiti”, inzistira Caird. “Predstava će biti nalik nekoj Chagallovoj slici, no spojiti sve te elemente će biti vrlo teško”, zaključio je on.

Mračna razdoblja života i opsjednutost morbidnim

Predstava “McQueen” izravno se bavi mračnim razdobljima u dizajnerovom životu: problemima obremenjenim odnosom s njegovom pokroviteljicom s početka karijere – Isabellom Blow, prikazat će se intenzivni stres koji prati perfekcionizam modne industrije, a bavit će se depresijama kroz koje je umjetnik prolazio, a koje su u konačnici rezultirale i njegovim suicidom. Naravno da su to sve bitne stvari koji se treba dotaknuti, ali one zasobom povlače rizik da predstavu učine morbidnom.

Cilj ovoga projekta u konačnici se svodi na to da se gledateljima predstavi esencija jednog genija, a autori ovog projekta i sami su dovoljno genijalni da to naprave dolično.