Uskoro izlazi dokumentarac koji prikazuje bogatu povijest disko kulture na našim prostorima

Film odgovara na pitanja o važnosti klubova i utjecaju na društvo

FOTO: Youtube screenshot

Godine 1964. Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena s pariškom adresom, u Jelsi na otoku Hvaru otvorio je prvi disko klub u tadašnjoj državi. U to vrijeme nije ga mogao registrirati pod tim imenom jer takvo što uopće nije postojalo kao opcija. Ovim pionirskim poduhvatom pokrenut je val otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obilježio je dvije naredne dekade.

No tvrdnja da je jelšanska Amfora bila prvi disko klub u Jugoslaviji nije 100 posto potvrđena, i u Muzeju turizma u Opatiji, primjerice, imaju drugačije mišljenje. Što to jedan klub čini pravim disko klubom? Koja je bila važnost tih mjesta? Pozitvni i negativni učinci na društvo? Na ta i mnoga druga pitanja kroz razgovor s akterima, danas ljudima u trećoj životnoj dobi, odgovara film “Pola stoljeća diska”.

Gepostet von Dalmacijaland am Donnerstag, 15. Oktober 2015

Sniman na više lokacija uz 50-ak sugovornika

Tvorci filma, udruga Kad-tad, ovaj dokumentarac su snimali u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu uz pomoć pedesetak sugovornika, ilustriranih arhivskih snimaka, fotografija i dokumenata iz tog vremena. S tim će gradovima u filmu opet oživjeti i Club 57, Arkada, Semafor, Husar, Saloon, te pariški klubovi Regine i Castel.

Film potpisuju redatelj Zvonimir Rumboldt, snimatelji Tomislav Krnić i Thomas Krstulović, producenti Faver, Rumboldt i Krnić, te skladatelji Andrija Milić i Neno Belan. Nakon premijere u Opatiji, prva iduća projekcija je 28. listopada u Rijeci, te 2. studenog u kinu Tuškanac u Zagrebu.