Uskoro izlazi film o životu Nine Simone, a svi pričaju o tome da poznatu pjevačicu ne igra crnkinja

Naslovnu ulogu igra glumica Zoe Saldana i to se ljudima baš ne sviđa

FOTO: YouTube

Već neko vrijeme najavljuje se biografski film o životu poznate pjevačice Nine Simone koji izaziva kontroverze iako još nije niti blizu redovite kino distribucije. Jučer je, primjerice, u javnost pušten prvi trailer filma i mnogima je odmah zasmetalo što naslovnu ulogu tumači glumica Zoe Saldana koja nije crnkinja (portorikansko-dominikanskog je podrijetla), za razliku od pjevačice koju tumači.

Problematičnim se smatra činjenica što je Saldana zbog veće uvjerljivosti morala nositi protetski nos i nekoliko tonova tamniju kožu. Zbog toga se na društvenoj mreži Twitter rasplamsala žestoka debata oko toga jesu li producenti donijeli pravu odluku angažiravši glumicu koja se proslavila Avatarom.

Po tom pitanju oglasila se čak i zaklada Nine Simone prozivajući glumicu preko Twittera zbog toga što igra poznatu pjevačicu. Radilo se, zapravo, o odgovoru na post prozvane glumice koja je citirala Ninu.

I kćer Nine Simone radije bi u toj ulozi vidjela crnkinju

Nitko ne zna tko upravlja računom s kojeg je stigao odgovor na post poznate glumice, ali kćer Nine Simone još je pred nekoliko godina javno govorila o tome da nije baš uvjerena da su producenti donijeli najbolju odluku angažiravši Saldanu za glavnu ulogu u filmu o životu Simone. Kelly Simone više bi se svidjelo da je taj posao povjeren glumicama poput Kimberly Elise ili Viole Davis.

“Glumice koja sam spomenula su crnkinje, prelijepe žene s punim usnama i širokim nosevima koje znaju raditi svoj posao”, rekla je svojedobno Kelly. “Ne bih imala problem niti da moju majku igra neka glumica za koju još nitko ne zna”, dodala je i istaknula kako bez obzira na sve iznimno cijeni glumački proces Zoe Saldane.

Zanimljivo je i to da je premijera filma o životu Nine Simone trebala biti još prošle godine, ali je ona odgođena za ovu. Radi izrazito negativnog publiciteta američka premijera odgođena je za 22. travnja. No kao da to nije dovoljno, odgovorni su film odmah odlučili učiniti dostupnim i preko interneta što govori i više nego dovoljno o tome s kakvim uspjehom računaju.