Uskoro kreće 20. izdanje ZagrebDoxa. Prestižni festival donosi i pobjedničke naslove najznačajnijih svjetskih filmskih festivala

Festival traje od 14. do 21. travnja, a čitav će program uskoro biti dostupan na mrežnim stranicama festivala

"Four Daughters"
FOTO: Promo

Više od 1700 filmskih prijava – od kojih čak šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi – čine osnovu iz koje je sagrađen dvadeseti ZagrebDox koji svoja vrata otvara 14. travnja u kinima Kaptol Boutique Cinema.

Naslov kojim će se festival otvoriti još se ne zna, ali je poznato da će se u Zagrebu moći gledati pobjednici najznačajnijih svjetskih filmskih festivala – od canneskog pobjednika “Four Daughters” Kaouther Ben Hanije pa do dvostrukog pobjednika IDFA-e (najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala) – “1489” Shoghakat Vardanyane.

Iz programa organizatori izdvajaju i “No Other Land” s nedavno završenog Berlinalea koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima, dok sa sjevera Europe dolazi norveški “A New Kind of Wilderness” redateljice Silje Evensmo Jacobsen koji je očarao žiri ovogodišnjeg Sundancea. Slično je napravio i film “Bottlemen” Nemanje Vojinovića žiriju u Sarajevu, gdje je prošle godine dobio Srce Sarajeva.

Tri tisuće projekcija

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom “Bijeli dijamant” Wernera Herzoga te se, od projekta koji je započela nekolicina pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog, prometnuo u ključno ovdašnje, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike.

Promo

Riječ je o festivalu koji je jedan od samo četrdesetak svjetskih čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma; o festivalu koji je do sada posjetilo 350.000 posjetitelja i na kojem je prikazano preko 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija.

U ovih dvadeset godina u goste je ZagrebDoxu stiglo više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju, a uskoro će svjetlo dana ugledati i nova internetska stranica iz pera Klasje Habjan, Zite Nekić i Andreje Šumberac.

Okretanje dokumentarnim serijalima

Festival ove godine donosi više od stotinu filmova, preko stotinu gostiju, ali i novi segment unutar tzv. industrije – ZagrebDox Pro koji se okreće dokumentarnim serijalima.

“Bottlemen” Promo

Naime, autori iz cijelog svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a njih će šest u pet dana pokušati naučiti, doznati i upiti što više saznanja od relevantnih stranih i domaćih autora te producenata koji o ovoj vrsti produkcije puno znaju.

Festival traje do 21. travnja, a čitav će program uskoro biti dostupan na mrežnim stranicama festivala.