Večeras na ZKM-ovom Facebooku možete pogledati Dječaka, dramu Davora Špišića

Moćni ZKM-ov ansambl u predstavi predvodi Frano Mašković

Projekt “Držić u ZKM-u”, nastavlja se još jednom izvanrednom pričom. Dramom “Dječak” Davora Špišića, za koju je autor dobio 2. Nagradu Marin Držić za 2019. koju dodjeljuje Ministarstvo kulture RH.

Od večeras, 18. svibnja u 18 sati na Facebook stranici Zagrebačkog kazališta mladih, možete pogledati digitalnu video izvedbu “Dječaka” u zanimljivom formatu live scenske igre, filmskog izraza i koncertnog čitanja, u režiji Tamare Damjanović. Autor videa je Lovro Mrđen, a autorica glazbe Katarina Ranković.

Heroj se pretvara u izdajnika

Radnja drame koja je u osnovnim crtama parafraza Shakespeareovog Koriolana, smještena je u naš geografski i socio-politički prostor. Događa se u poslijeratno vrijeme u kojem uvijek bukti poziv na revoluciju društvenih slojeva izostavljenih iz pobjedonosne podjele plijena društvene imovine. Vrhuška vlasti pokušava manipulirati zaslužnim ratnikom, braniteljem, osloboditeljem i koristi njegov herojski status za njegovo rušenje i osvetu.

Heroj se pretvara u izdajnika koji neminovno srlja u smrt, obogaćen spoznajom da ga je od samog početka njegov životni put predodredio da postane ubojica. Ova drama nije samo antiratna, ona još i više govori o manipulaciji društvene vrhuške koja ne preza ni pred čim u svom cilju ostanka na vlasti, o lakovjernosti naroda i tankoj crti koja od heroja pravi izdajnika domovine. U “Dječaku” pritisak obitelji dovodi do žrtvovanja i neminovne predaje onima koji će i dalje okretati kotač povijesti dok ih neki novi heroj ili izdajnik ne sruši s trona.

Frano Mašković (u ulozi Vuka Serdara) predvodi moćni Zekaemovski ansambl: Doris Šarić Kukuljica, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić, Anđela Ramljak, Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Nataša Dangubić, Dado Ćosić, Nataša Dorčić, Zoran Čubrilo, Mia Melcher, Ivan Pašalić, Danijel Ljuboja.