Velika Britanija podigla dobno ograničenje za film 'Mary Poppins' zbog 'diskriminatornog jezika'

Sporni izraz koristi se na dva mjesta u filmu

Dobna kategorija za kultni Disneyjev film “Mary Poppins” iz 1964. godine povećana je u Velikoj Britaniji zbog “diskriminatornog jezika”, prenosi Variety.

Naime, Britanski odbor za klasifikaciju filmova (BBFC) povećao je ocjenu filma s “U”, što znači da u filmu “nema materijala vjerojatnog za uvredu ili štetu”, na “PG” (parental guidance) zbog “diskriminatornog jezika”.

Iako BBFC nije otkrio koji je točan razlog za novo vrednovanje filma, Daily Mail je izvijestio da je do toga došlo zbog upotrebe rasno osjetljivog izraza za Khoekhoe, autohtoni narod u Južnoj Africi.

Naime, umjesto izraza Khoekhoe, u filmu se koristi riječ “Hotentot”, koju su Europljani koristili za označavanje tog naroda još u 17. stoljeću.

Inače, admiral Boom (Reginald Owen) koristi riječ “Hotentot” na dva mjesta u filmu, od čega jednom kad razgovara s dimnjačarima – čija su lica prekrivena čađom.

Djeca ponavljaju viđeno na filmu

U izjavi za Daily Mail, predstavnici BBFC-a su izjavili: “Iz naših istraživanja o rasizmu i diskriminaciji razumijemo da roditelje zabrinjava mogućnost izlaganja djece diskriminatornom jeziku ili ponašanju koje bi moglo biti uznemirujuće , a koje bi oni mogli ponavljati bez shvaćanja potencijalne uvrede.”

Podsjetimo, u filmu “Mary Poppins” glumili su Julie Andrews i Dick Van Dyke te David Tomlinson, Glynis Johns, Hermione Baddeley, Karen Dotrice, Matthew Garber, Elsa Lanchester, Arthur Treacher i Ed Wynn.

Film je postao hit odmah nakon izlaska, od tada je adaptiran i u brodvejski mjuzikl, a dobio je i nastavak “Mary Poppins Returns” 2018. godine.

U tom ostvarenju, Emily Blunt glumi Mary Poppins uz Lin-Manuela Mirandu, Bena Whishawa, Emily Mortimer, Julie Walters, Colina Firtha i Meryl Streep. U filmu se pojavljuje i Van Dyke, kao ujak lika koji igra Colin Firth.