Veljača u Zagrebu ne može biti dosadna uz nezavisnu kazališnu scenu. Donosimo naslove idealne za sve generacije

Teatar Exit, KunstTeatar, Planet Art, Luda kuća i Teatar Rugantino izvode sjajne predstave u Zagrebu

FOTO: Teatar Rugantino

Nezavisna zagrebačka kazališna scena obiluje zanimljivim i drugačijim kazališnim projektima, a nerijetko se može čuti kako živi osebujnije i snažnije od one institucionalne.

Bez obzira na to jeste li revni posjetitelj teatra ili ga tek otkrivate zajedno sa svojim prijateljima, partnerima ili djecom – korisno je i važno pažnju obratiti na umjetnički rad ovog krila domaćega kazališta.

Izdvojili smo po pet aktualnih i zanimljivih naslova KunstTeatra, Exita, Teatra Rugantino, Planet Arta i Lude kuće koje zaljubljenici u teatar – ali i oni koji će to tek postati – u veljači ne bi trebali propustiti.

“Maske” (Studio Exit, Dražen Šivak)

Autorski, redateljski i glumački pothvat Dražena Šivaka “Maske” predstavlja oživljavanje tradicije commedie dell’arte i njezino približavanje široj publici. U formi predavanja, glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove ove kazališne tehnike.

Teatar Exit

Kroz predstavljanje povijesnog puta maske, ali i puta glumca, lakrdijaša i klauna, u monodrami koju igra u zagrebačkom Teatru Exit Šivak daje hommage glumačkoj vještini, preobrazbi i moći koju maska nosi od prapovijesti do danas.

Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Moliere, itd.), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika. Predstava je na repertoaru 15. veljače.

“Jackpot” (KunstTeatar, Ivor Martinić)

Ova je predstava generacijska priča o prijateljstvu, ljubavi, odnosima i kompromisima. Ljubavni par Goran i Sara dugogodišnji su prijatelji sa Sanjom. Zajedno su zakoračili u kasne tridesete – pripadaju generaciji koja je pomalo umorna od života.

Kad Goran zaokruži prave brojeve na loto listiću te Sara i on osvoje jackpot u velikom iznosu, njihov se odnos sa Sanjom nepovratno mijenja. Računice postaju nepokolebljive, želje velike, a očekivanja iznevjerena.

KunstTeatar

“Jackpot” Ivora Martinića postavlja pitanje možemo li se zaista radovati uspjehu naših prijatelja, koliko god on bio slučajan? Vjerujemo li zapravo u snagu prijateljstva? Odgovore donose Sanja Milardović, Iva Jerković, Silvio Vovk i Ksenija Marinković (na videoprojekciji) u KunstTeatru 17. i 22. veljače.

“Ljubavna pisma” (Planet Art, Marko Torjanac i Slavica Knežević)

Predstava koja je upravo doživjela svoje pedeseto izvođenje donosi priču Andrewa i Melisse – prijatelja iz djetinjstva, čije se dopisivanje započeto slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama.

I dok njihovi životi idu različitim smjerovima, kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima. U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar, dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima.

Planet Art

Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć “popravni” iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko vremena, osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti? Maestralnu izvedbu ovog dramskog klasika donose doajeni našeg teatra Slavica Knežević i Marko Torjanac i to na Valentinovo 14. veljače, ali i 18. veljače u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

“Prijatelji” (Teatar Rugantino, Vanja Jovanović)

Ovo je predstava o tome kako se ljudi kroz vrijeme mijenjaju i kako se s ljudima mijenjaju i njihovi odnosi u čijem su središtu tri prijatelja. Momačka je večer, prvi od njih se ženi, mjesto radnje je garaža, prostor rezerviran samo za njih.

Kako večer odmiče i kako teku alkohol i sjećanja, razlike između trojice prijatelja nekad i danas postaju sve transparentnije, a zamjeranja sve izraženija. Može li prijateljstvo preživjeti potpunu istinu, to da se baš sve izgovori, i koje su posljedice tog izgovaranja?

Teatar Rugantino

Autorski projekt nastao u suradnji redatelja Vanje Jovanovića te na improvizaciji s glumcima Filipom Vidovićem, Karlom Bernikom i Marinom Klišmanićem, u dramatizaciji Filipa Jurjevića, možete pogledati na Sceni Ribnjak 17. veljače.

“Pračovjek” (Luda kuća, Peđa Gvozdić)

Već više od tri desetljeća ova autorska monokomedija Roba Beckera – koja je postala najdugovječniji “one man show” u povijesti Broadwaya – nasmijava publiku diljem svijeta: na 27 jezika u više od pedeset zemalja. Urnebesno zabavnu kombinaciju stand-up komedije, predavanja i psihoterapije koja govori o stereotipnim muško-ženskim odnosima u Hrvatsku je doveo karlovački glumac Peđa Gvozdić.

Dinko Neskusil

Muškarac izbačen iz kuće nakon svađe sa suprugom publici objašnjava muškarce i žene, njihove sličnosti i razlike, uspoređujući ih sa špiljskim muškarcima i ženama koji su se, tvrdi, bolje razumjeli nego mi danas. Dotiče se i tema poput istinskih razlika među spolovima, ljubavi, razumijevanja i nerazumijevanja.

Ova komedija ponudit će odgovore na neka pitanja vezana za ljubavne odnose, ali možda i postaviti nova na koja ćemo odgovore tražiti u interakciji glumca s publikom. Smijeh, zabava i odličan osjećaj ono je što publika sa sobom garantirano nosi nakon “Pračovjeka” koji u Ludoj kući igra 17. i 29. veljače.